Felhívás!

Tudomány egy kólás dobozban

Tudomány egy kólás dobozban Cseperedő

A „CanSats in Europe” nemzetközi verseny, egy tudományos űrkutatási program középiskolás diákok számára, amelyet az Európai Űrügynökség 2010 óta rendez meg. Idén a koronavírus járvány miatt ez elmarad, ellenben a romániai szervezők úgy határoztak, hogy online formában megtartják az országos döntőt. Ezen a Mikó20 nevet viselő, X-XI-es diákokból áll csapatunk is részt vesz.

A CanSat egy 330 ml-es üdítősdoboz méretű és formájú műhold-szimuláció. A csapatok egy, a valódi műholdakhoz hasonló szerkezetű és működésű, kisméretű műholdat készítenek el, amivel különböző tudományos küldetéseket hajthatnak végre. A mini műholdakat repülővel vagy rakétával juttatják fel körülbelül 1000 méteres magasságig. A csapatok feladata, hogy valós időben kommunikáljanak az egységgel, méréseket végezzenek (hőmérséklet, nyomás, relatív páratartalom, gyorsulás, térbeli helyzet, stb.) azzal, majd biztonsággal földre juttassák. A verseny során szenzoroktól begyűjtött adatokat fel kell dolgozni, majd egy előadást is kell tartaniuk a résztvevőknek.

Dr. Pető Mária tanárnő vezetésével 2012 óta vesznek részt diákok a Székely Mikó Kollégiumból ezen a rangos megmérettetésen. Idén azonban csak országos döntőt tartják meg. A felkészülésünk jól halad, bár nem tudunk találkozni egymással és teszteket végezni esés közben az egységgel. Ilyenkor magasabb épületek tetejéről vagy drón segítségével ledobjuk az egységet. Az esésről készített felvétel elemzésével tudjuk meghatározni az esési időt, landolási sebességet és más fontos tényezőket. A repülés során gyűjtött mérési adatokat pedig feldolgozzuk, hogy ellenőrizzük a szenzorok működését.

A verseny tulajdonképpeni célja, hogy lehetővé tegye a középiskolás diákok számára azt, hogy betekinthessenek egy igazi űrtechnológiai kutatómunkába, megmutassa az űrkutatás tudományos és technikai szépségeit, kihívásait. Megtanuljuk, hogy miként kell egy tudományos beszámolót készíteni, magabiztosan bemutatni a munkánkat, előadásokat tartani és azt, hogy megadott pénzügyi kereten belül tervezzük meg az egységet (hiszen saját forrásból kell minden előteremteni). Ezen kívül a nyelvi ismereteinket is bővíthetjük, hiszen a verseny angol nyelven zajlik. A verseny befejeztével fontos az értékelés, a helyes következtetések levonása és a hibák összegzése, hogy ezekből tanulhassunk, valamint, hogy tudásunkat átadhassuk azoknak az érdeklődő diákoknak, akik majd folytatni fogják a kutatómunkát a következő években is.

Simon-Zsók Anett, Székely Mikó Kollégium

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.