Felhívás!

Tojásíró nagyüzem

Tojásíró nagyüzem Cseperedő

Hétszáz tojást írtak meg a megyeszékhelyi és vidéki kisdiákok öt nap alatt a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában. A tevékenység nyitónapján a Mikes Kelemen Líceum előkészítős és a Református Kollégium negyedik osztályos kisdiákjai ismerkedtek a hagyományos tojásírás technikáival.

Ha jó a kedved, tapsolj nagyokat… – énekelték a gyerekek a húsvéti tojásíró-műhely megnyitóján Simon Balázs, a Szent József katolikus plébánia kántorának gitárkíséretében, majd Kovács Károly segédlelkész egy kisfiú történetén keresztül világított rá a húsvét üzenetére és fontosságára. Az ünnepre való ráhangolódás után elkezdődött a lázas tevékenység, a lányok és fiúk több minta közül választhatták ki a számukra legtetszetősebbet. Először papírra rajzolták le a kiválasztott mintát, majd viaszba mártott kesicével írták rá a tojásra.
– Elsősorban arra kell ügyelni, hogy ne égessük meg a kezünket a rezsóval és a forró viasszal. A tojást több részre osztjuk, és szépen rárajzoljuk a mintát. A festett tojást a locsolóknak adom – mesélte Balla Bernadett. A Mikes Kelemen Líceum kisdiákja számára a húsvét egy családi ünnep közös ebéddel, beszélgetéssel, közös játékkal, s minden locsolónak jár a piros tojás.
– Húsvét Jézus feltámadásának ünnepe, ilyenkor templomba megyünk, tojást festünk és várjuk a locsolókat. Tavaly is voltam a Tanulók Házában tojást írni, akkor kicsit nehezen ment, de most már jobban sikerült a rajzolás. Várom én is a locsolókat. Húsvét hétfőjén édesapám és testvérem, Tamáska költenek fel, verset mondanak és meglocsolnak – mondta el Dobricza Adrienn mikeses diáklány.
A Mikes Kelemen Líceum pedagógusai fontosnak tartják a hagyományápolást, az ünnepkörhöz kapcsolódó szokások megismertetését a gyerekekkel.
– A húsvét egyházi jelentőségéről is beszélünk, és minden évben elhozzuk a gyerekeket a Tanulók Házába tojást írni. Kezdetben egyszerű mintákat választunk, később már a bonyolultabbakkal is elboldogulnak. Locsolóverseket tanítunk nekik, a kicsiknek rímelősebb, gyermekmondókaszerűt, mesélünk nekik a tojásírás hagyományáról és a locsolkodás régi és modern kori szokásairól is – magyarázta Barabás Andrea tanítónő.
A megyeszékhelyi Tanulók Háza tizenkettedik alkalommal szervezett húsvéti foglalkozást csoportok, osztályok számára. A kellékeket – kesicét, viaszt és festéket – a szervezők biztosították. – A tojásíró műhelyt a hagyományápolás jegyében szervezzük meg. Próbálunk ráhangolódni az ünnepre, énekelünk, beszélgetünk az ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokról. Fontosnak tartom az iskolán kívüli tevékenységet, a szabadidő hasznos eltöltését, és abban bízom, hogy egy-egy ilyen nagyobb, több száz gyereket megmozgató tevékenységgel sikerül felkeltsük a diákok figyelmét, érdeklődését és majd a köri tevékenységeinkbe is bekapcsolódnak – magyarázta Kerekes Jenő igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.