Felhívás!

Téli madáretetés

Téli madáretetés Cseperedő

Ezerkilencszázkilencvenkilencben szervezte meg az első madárkarácsonyt a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület. A központi parkban háromtálcás dúcetetőt helyezett ki az egyesület, és ezzel indult a madárkarácsony.

Majd jött május tizedike, a Madarak és Fák Napja, és akkor megszületett az ötlet is: az az iskola vagy óvoda, amelyik közösen az egyesülettel madárvédelmi tevékenységben vesz részt, és vállalja a madarak téli gondozását, megkapja a madáretetőt, amelyet a Madarak és Fák Napján ünnepélyes keretek közt átvehet, és elhelyezheti az tanintézmény udvarán. Így évről évre csatlakoztak iskolák, óvodák a madárvédelmi programokhoz, a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal is felkarolta a kezdeményezést, és minden évben új madáretetőt készíttetett és helyezett ki a központi parkban. Gyerekek sokasága nőtt fel úgy, hogy részese volt a madárkarácsonynak.

A tizennyolcadik madárkarácsony a Székely Mikó Kollégium V. B osztályos tanulói közreműködésével és a Korall kisállatüzlet támogatásával jött létre. A mikós diákok egy nappali ragadozómadár-védelmi programban vettek részt, lesőfákat helyeztek ki az ölyvek számára Kálnok és Sepsikőröspatak határában. Ez a gyakorlati madárvédelmi feladat nagyon hasznos, helyben tartja az ölyveket, és alkalmatosságot nyújt, hogy a napi betevőt megszerezzék a madarak, ezáltal természetes módon történik meg a mezőgazdaságra nézve kártevő rágcsálók csökkentése. A T-fák kihelyezése nem könnyű feladat, de annál nagyobb az öröm, amikor a madarak elfoglalják azt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások