Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tanítás járványidőben

Tanítás járványidőben Cseperedő

A háromszéki tanintézmények zömében, ha megváltozott körülmények között is, de jelenléti oktatás zajlik. A maszkviselésre, kézmosásra és távolságtartásra vonatkozó előírásokat minden pedagógus betartja és betartatja, ahol lehetséges a tanórák egy részét a szabadban tartják. Az elemisták – sárga forgatókönyv esetén is – teljes létszámban vesznek részt a tantermi oktatásban.

A kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskolában az osztályok nagy részét egyszemélyes asztalokkal szerelték fel, ahol ez nem volt lehetséges ott a kétszemélyes padokat plexi fallal választották el. Diák és pedagógus számára egyaránt öröm, hogy hat hónap után a virtuális tér helyett újra az iskolában zajlik az oktatási folyamat.

Hirdetés
Hirdetés

– A vakáció alatt is tartottam a kapcsolatot a negyedikeseimmel, és a visszajelzések alapján elmondhatom, mindannyian nagyon várták már, hogy visszatérhessenek az iskolába, együtt lehessenek a társaikkal. Furcsa volt a tanévkezdés, mert évfolyamonként, külön időpontban érkeztek a gyerekek az osztályba, ahol mindössze egy órát tölthettek. Ez az idő nagyon kevés volt arra, hogy a hat hónapos élményeket megosszuk egymással, de majd bepótoljuk. A gyerekekkel beszélgettünk a járványról, a koronavírusról és a megelőzés fontosságáról. A távolságtartás betartása a legnehezebb számukra, hiszen ők ösztönösen ölelik meg a tancit és egymást, az életkorukból adódóan létfontosságú számukra a közös játék – magyarázta Kelemen Éva tanítónő.

A tavaszi járványhelyzet miatt bevezetett online oktatás nagy kihívás volt diák és pedagógus számára egyaránt.

– A Molnár Józsiás Általános Iskola már március 12-től átállt az órarend szerinti online oktatásra, nagy kihívás volt ez mindannyiunk számára, de tettük a dolgunkat. Én személyesen ellenzem ezt a fajta, virtuális térben zajló oktatást, mert nem látom a hatékonyságát, s úgy vélem, hogy egy 6–10 éves gyerek a lehető legkevesebb időt kell a számítógép előtt töltsön. A távoktatással pedig épp ennek az ellenkezőjére kötelezzük őket. Az osztályban van interaktív táblánk, amit ellenőrzött módon, tanulás, ismeretszerzés céljával használnak, használunk. Meggyőződésem, hogy a személyes kapcsolaton alapuló oktatást semmivel sem lehet helyettesíteni. Éppen ezért az iskolánk vezetősége mindent megtett azért, hogy a gyerekek biztonságban legyenek a tanintézményben. Ha az idő engedi, a tanórák egy részét a szabadban tartom, a fűben ülve is lehet történelmet vagy földrajzot tanítani és tanulni – tette hozzá.

Meglátása szerint semmivel sincs jobban kitéve a fertőzésnek a gyerek az iskolában, mint a boltban, egy szülinapi buliban, családi vagy baráti összejövetelen vagy egy kiránduláson.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük