Felhívás!

Tánc, dal és mese

Tánc, dal és mese Cseperedő

A harmadik Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál programsorozat részeként kedden délután mesés táncházat tartott Benkő Éva a Míves Házban. A zenét ezúttal is a Folker együttes szolgáltatta.

A kezdeti bemelegítő tánclépések, dalolás, mondókázás után a mesepárnák is előkerültek. Szót szó követett, s egy különös mese bontakozott ki, melyben a szegény ember, kamatoztatva a katonaság alatt tanultakat, masírozni tanította a rábízott juhokat. Lett is ennek akkora híre, hogy még a királyhoz is eljutott, s természetesen nem maradt el a jutalom sem. A juhász szerencséjét az egész társaság megünnepelte, a dalnak, a táncnak nem akart vége lenni. Olyan jókedve kerekedett kicsinek és nagynak, hogy megegyeztek a jövő héten, kedden öt órakor újra folytatják a mulatozást. Akkor nyitják meg a Benkő Éva vezette gyermektáncház huszonhatodik évadát. Igazi szüreti mulatság lesz a Guzsalyas és Lajtha László Alapítványok, és a budapesti Hagyományok Háza közös szervezésében. 

Benkő Éva 1993-ban vette át az 1991 óta működő gyermektáncház vezetését. Újításként bevezette a mesét, a mesélést, s a népi gyerekjátékokon keresztül tanítja meg az apróságoknak a különböző tánclépéseket. A táncház egyre népszerűbbé vált az évek során, s bár elsősorban óvodásoknak hirdetik, a szülők karon ülő babákat, tipegőket is elvisznek, együtt kapcsolódnak be a táncba, mondókáznak, énekelnek. Ezek az alkalmak nem csak a közös szórakozást jelentik, hanem erősítik, elmélyítik a gyerek-szülő kapcsolatot is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.