Felhívás!

Szentgyörgyön volt az olvasás-népszerűsítő vetélkedő döntője

Szentgyörgyön volt az olvasás-népszerűsítő vetélkedő döntője Cseperedő

Öt csapat mérte össze tudását az Olvass el! online vetélkedő első erdélyi döntőjén, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A Kaposvárról indult olvasás-népszerűsítő versenyt kilencedik alkalommal szervezték meg, idén a Csukás István műveit helyezve középpontba, amelyre a magyarországiak mellett idén 33 erdélyi csapat is jelentkezett. A vetélkedő első határon túli záró felvonásán az online fordulókon a legtöbb pontot összegyűjtött öt csapat mérte össze tudását.

A 4–5. osztályosoknak szóló Olvass el! verseny papír alapon indult 13 évvel ezelőtt, és 9 éve alakult át online versennyé az e-learning rendszer egy leegyszerűsített változatát használva. Az elmúlt években csak Magyarországon hirdették meg a vetélkedőt, idén első alkalommal Erdély is bekapcsolódott az olvasási versenybe.

– Egy erdélyi tanítónő és a Bod Péter Megyei Könyvtár segítségével sikerült felvennem a kapcsolatot olyan pedagógusokkal, akik felkarolták a kezdeményezést, és 33 csapattal beneveztek a versenybe. Mindannyian becsülettel végigcsinálták az online fordulókat, s úgy éreztem, hogy nekem most ide kell utaznom, hogy rendezzünk itt egy döntőt – magyarázta Hevérné Kanyó Andrea, a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanítónője, a versenyfeladatok összeállítója.

A 4–5. osztályosokból álló brassói, négyfalusi, görgényüvegcsűri és sepsiszentgyörgyi csapatok Csukás István Kemény kalap és krumpliorr, Vakáció a halott utcában és Nyár a szigeten című könyveihez kapcsolódó játékos feladatokat kellett teljesítsenek.

– Arra szoktam törekedni, hogy mindenféle képességet fejlesszek, ezért mindig van kreatív feladat, mert lehetnek olyan gyerekek, akik nagyon jók rajzban, de nem szeretnek szerepelni, van akinek nagyon jó az előadó-képessége, akkor ő a jelenetben vállalhatott főszerepet, a jó kommunikációs készséggel rendelkezők beszélhettek, volt villámkérdés-sorozat és számítógépes feladat is, most éppen memóriajáték formájában. A kiválasztott könyveket szerették a gyerekek, hiszen róluk szólnak, miért ne mehetnének ezek a gyerekek egy szigetre nyaralni, miért ne nyomozhatnának egy állatkertbe, és az is megtörténhet, hogy egy kis beteg barátjuknak kitalálnak valamit, hogy jobban érezze magát – magyarázta a pedagógus

Meglátása szerint az olvasóvá nevelést kortárs alkotók kötetein keresztül kell elkezdeni.

– Az én szándékom, hogy a gyerekek szeressenek olvasni, mert hiszem azt, ha megszeretik az olvasást, és kortárs írókon keresztül fogják megszeretni, akkor majd felnőttként a klasszikus műveltséget is meg fogják szerezni, mert arra már szívesen olvasnak klasszikust is – mondta.

Hevérné Kanyó Andrea köszönetet mondott a lelkes pedagógusoknak, akik felkarolták a kezdeményezést, és bízik abban, hogy az együttműködésnek lesz folytatása a következő tanévben is.

Az elért pontszámok alapján első helyen végzett a Táguló szemek csapat (Zajzoni Rab István Középiskola, Négyfalu, felkészítő tanár: Simon Enikő),  második az Olvaslakiak (Görgényüvegcsűri Általános Iskola, felk.: Szász Teréz), harmadik a Lángoló főnix (2-es számú Diaconu Coresi Általános Iskola, Brassó, felk.: Ugron Levente), negyedik a Digitális Háromszék (Mikes Kelemen Líceum, felk.: Kovács Anikó), ötödik a Regényfalók (15-ös Általános Iskola, Brassó, felk.: Orbán Enikő)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.