Számítógépes elosztás

Július 9-én kerül sor a nyolcadikosok kilencedik osztályba való számítógépes elosztására a bejelölt opciók alapján. A szaktárca már közzétette a felvételi általánosokat, amelyeknek 80 százalékát az abszolváló vizsgán szerzett jegyek számtani középarányosa, 20%-át pedig a tanuló 5–8. osztályban elért tanulmányi átlaga teszi ki.

Háromszéken a legmagasabb jeggyel, 9,92-vel Bodnar Diana Alexandra a Váradi József Általános Iskola diákja büszkélkedhet, a magyar anyanyelvű tanulók közül szintén egy váradis, Udvardi Kincső Tímea teljesített a legjobban, a felvételi jegye 9,79, őt követi a baróti Gaál Mózes Általános Iskola tanulója, Márkó Ágnes 9,78-al. A diákok július 13-ig kell beiratkozzanak abba az iskolába, amelyikbe az elosztás nyomán bekerültek. A pótvizsgára maradt nyolcadikosokat szeptemberben osztják el az üresen maradt helyekre.
Háromszéken a tervezett 69 középiskolai kilencedik osztályból 32 lesz az elméleti, és 37 fog szakmai oktatást nyújtani. A 32 elméleti osztályból egyet pedagógiai, hatot művészeti és teológia szakon hirdetnek meg, 25-öt pedig az elméleti líceumokban. Ősztől 37 kilencedik osztály indulhat a szakoktatásban, 11 a szaklíceumban, 21,5 a hároméves szakiskolában és 4,5 a duális oktatás keretében. Mint ismeretes, a havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek a szakoktatásban, és havi 400 lejes ösztöndíjban a duális képzésben résztvevő tanulók. Ez utóbbi esetében 200 lejt az állam, 200 lejt a vállalat biztosít, amelynél a diák gyakornokoskodik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.