Felhívás!

Sütni, főzni gyerekjáték!

Sütni, főzni gyerekjáték! Cseperedő

Képes receptes könyvet adott ki a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon. A Sütni, főzni gyerekjáték! című kiadványban olyan nagyszülőktől begyűjtött és újragondolt receptek jelentek meg, melyeket a gyerekek is elkészítettek. A könyv megjelenését a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kulturális bizottsága támogatta.

A Benedek Elek Napközi Otthon munkaközössége a tanintézmény és a családok együttműködésének erősítésére, a néphagyományok ápolására, a régmúlt értékeinek bemutatására és megőrzésére törekszik, ezért olyan tevékenységeket tervez, amelyek kapcsolatot teremtenek az óvodás gyermekek szüleivel, nagyszüleivel. Így született meg a receptes könyv megjelentetésének ötlete, melyben a hagyományos ételek gondolták újra és vetették papírra.

Miután a csoportok beszerezték a recepthez szükséges alapanyagokat, előkészítették a munkaeszközöket, és elkezdődött a játékos munka. Minden kis kukta belekóstolhatott a konyhaművészet rejtelmeibe. Sütöttek, főztek, gyúrtak, aprítottak, kevertek és kavartak. Az elkészített finomságokat lefényképezték – ezek színesítik a kötetet – majd közösen el is fogyasztották.

A sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon Elek Apó Cimborái Egyesülete ezen recepteket és képeket adta ki a gyerekek által készített, receptes könyvben, melyet csütörtökön mutattak be. A T3 Kiadónál megjelent kötetből ajándékpéldány jár minden kis kuktának.

– Kis könyvünk rejtett célja, hogy bemutassa milyen fontos a mindennapi tevékenység, a munka, az együtt töltött minőségi idő. A sütés-főzés jó lehetőséget teremt erre. A szülő–gyermek kapcsolat elengedhetetlen feltétele a bizalom, a tisztelet és a szeretet, amely nem a nagy ajándékokban mutatkozik meg, hanem a mindennapi gondoskodásban, együtt elvégzett munkában, a segítségadásban, az ottlétben. Főzés közben beszélgetünk, sokszor kerülnek elő olyan témák, amelyek közelebb hoznak bennünket egymáshoz. A gyermek önfegyelmet tanul, betartja a szabályokat, mert ha nem, megégeti magát. Főzés közben fejlődik kézügyességük, a szem, a kéz koordinációja, alkalom nyílik kreativitásuk megélésére, sokszor kedvük szerint is díszíthetnek, alakíthatnak az ételeken. Ugyanakkor megtanulják értékelni a munkát – magyarázta Kádár Enikő Az óvodavezető azt tanácsolja a szülőknek, hogy legyenek bátrak, merjenek alkotni, adják át gyerekeiknek édesanyjuk, nagymamájuk, anyósuk kedvenc receptjeit, és süssenek-főzzenek belé jó sok szeretetet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.