Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sikeres mikeses diákok

Sikeres mikeses diákok Cseperedő

Kitűnő eredményekkel tért haza a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum küldöttsége a hatodik Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiájáról, amelyet Kolozsváron szerveztek meg szeptember 20–24. között 29 erdélyi középiskola 800 diákjának részvételével összesen 10 sportágban, 33 versenyszámban. A mikeses diákok négy ezüstérmet és két dicséretet érdemeltek ki.

Hirdetés
Hirdetés

A Mikes Kelemen Líceumot 16 diák képviselte a rangos megmérettetésen. Turóczki Réka női hátúszásban, Becze Zétény 50 méteres gyors- és mellúszásban szerzett ezüstérmet. Szintén második helyen végzett az iskola női kosárlabdacsapata is. Negyedik helyezettként dicséretben részesült 800 m síkfutásban Jelen Viktória, és ugyancsak negyedik helyen végzett a Nádudvary Dávid, Lázár László, Jelen Viktória és Nagy Hilda alkotta 4×100 m gyorsváltó csapat. Nagy Hilda a 80 m-es gyors futás hatodik helyezettje is.

– A diákolimpiát egy nagyszerű versenynek tartom, amit nagyon jó körülmények és feltételek mellett szervez meg Grabán Zsolt és lelkes kolozsvári csapata. A versenyen mindenki nyer, hiszen részese lehet egy csodálatos hangulatú rendezvénynek. A fair play, az egymásnak szurkolás összekovácsolja a diákokat iskolájukon belül, de városuk más iskolájának is pont olyan lelkesen drukkoltak, mint újonnan szerzett barátaik csapatainak. A diákolimpia az a 4 napos sportrendezvény, ahová minden diák, tanár visszavágyik, és hazaérve máris készülni kezd a következő évi versenyre – mondta Váncsa Gyöngyi Klára sporttanár.

Nyolc női kosárlabdacsapat lépett pályára a versenyen. A Ioachim Adrien (csapatkapitány), Pánczél Kriszta, Nagy Hilda, Apor Orsolya, Tarczi Gyopár, Szűcs Andrea, Imreh Johanna, Illyés Renáta Enikő és Török Hanna alkotta kosárlabdacsapat egy erős mezőnyben a második helyet szerezte meg.

– Nagyon bizakodóan indultunk neki a versenynek, szerettük volna megnyerni, de a kézdivásárhelyi lányok felülmúltak minket. A sport­olimpián való részvétel egy maradandó élmény, amit, véleményem szerint, minden sportoló, diák meg kellene tapasztaljon. Ez nem csak a sportról szól, hanem a barátságról, a barátkozásról is – magyarázta a csapatkapitány.

Turóczki Réka 12. osztályos diák óvodás korától úszik, hatodik osztálytól pedig szinkronúszó. A kolozsvári versenyen több számban is indult, a hátúszásban volt sikeres.


– Számítottam egy éremre, de nem hát-, hanem gyorsúszásban, mert úgy gondoltam, hogy ez az erősségem, de nagyon erős volt a mezőny, nem jutottam a döntőbe. Viszont nagyon örülök, hogy hátúszásban sikerült ezüst­érmet szereznem. Első alkalommal vettem részt ezen a megmérettetésen, és nagyon jól éreztem magam, új barátokat szereztem, és motivációt is kaptam a további munkához, edzésekhez, hogy jövőben még jobban teljesíthessek – fejtette ki Réka. A végzős diáklányt az építőmérnöki szakma vonzza, de a szinkronúszó-edző képesítést is szeretné megszerezni.

Becze Zétény is első alkalommal képviselte iskoláját A mi olimpiánk versenyen. Harmadik osztályban kezdett el úszni, azóta több országos megmérettetésen bizonyított. Szereti a kihívásokat, s bár jobb eredményre számított, a második helyezéssel is elégedett.


– Nem számítottam egy ilyen szoros versenyre, de kedvelem a kihívásokat, és jó volt látni, hogy ennyi diáktársam szereti ezt a sportágat. Az eredményt illetően jobb kimenetelre számítottam, de végső sorban elégedett vagyok az erőfeszítésemmel, és azzal, hogy képviselhettem a Mikes Kelemen Líceumot a Mi olimpiánk sportrendezvényen – emelte ki Zétény.

Mint mondta, olyan élményt nyújtott számára a rendezvény, hogy a következő évben is részese szeretne lenni a csapatszellemet erősítő sportolimpiának.

– Ez a verseny a régi emlékek erejével éltetett, nosztalgikus érzés volt újra az izgalmat és a motiváció erejét érezni másodpercekkel a vízbe érkezés előtt, és a küzdelmet önmagam ellen, amely talán ráébresztett arra, hogy nem késő a sportkarrierem újraélesztése. A 2012-es londoni olimpia az első emlékem, amikor úgy éreztem, hogy egy közös érzés köt össze az akkori olimpikonokkal, amely a víz iránti szeretet volt. Ugyancsak abban az évben kezdtem el országszerte versenyekre járni, és sikereket elérni – tette hozzá.

Érettségi előtt álló diákként izgalommal várja, hogy mit tartogat számára a jövő.

– Legfőképp a családi vállalkozást szeretném továbbvinni, melyben segítségemre lesz az a pár, Kolozsváron, a marketing szakon eltöltött év, ha minden a tervek szerint alakul – mondta.

Váncsa Gyöngyi „százszázalékban” elégedett a Mikes Kelemen Líceumot képviselő 16 diák teljesítményével, hiszen mindenki arra törekedett, hogy a legtöbbet hozza ki magából. S bár nem értek el dobogós helyezést, Bukur Tamás és Karda Zorka is tisztességgel helytálltak.

– Ez a legjobb sportverseny a romániai magyar középiskolások számára, remélem, minden évben ugyanitt megszerveződik. Köszönettel tartozunk a szervezőknek és tanár, edző, tanító kollégáimnak a segítségért – emelte ki a pedagógus.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük