Felhívás!

Sepsiszentgyörgyön a Vándorlegény

Sepsiszentgyörgyön a Vándorlegény Cseperedő

A megyeszékhelyi Míves Házban állították ki a XIV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra beérkezett munkákat. A Hagyományok Háza és partnerszervezeteinek felhívására Erdélyből és a magyarországi Békés megyéből összesen 51 pályázó küldte be munkáját, közülük a zsűri 39-et választott ki a regionális, sepsiszentgyörgyi tárlatra, 23-uk alkotása lesz látható a debreceni kiállításon, amely 2022 januárjában nyílik.

Első alkalommal érkezett Erdélybe a 14. Vándorlegény-kiállítás, amelyen 6-35 év közötti alkotók munkáit mutatták be. Minden egyes tárgy mögött hatalmas szakmai tudás áll, hiszen az anyaghasználat, a technikai megoldások mellett a változatos szimbólumrendszert is ismernie kell az alkotónak. A kiállított tárgyak – varrottasok, nemezből, fából, vasból készült alkotások, játékok – különlegességét az adja, hogy ezek nem utánzatok, hanem gyerekek és fiatalok fejéből kipattant eredeti képzőművészeti alkotások, emelte ki László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári irodavezetője,

A Guzsalyas Alapítvány igazgatója, Tóth-Birtan Tinka emlékeztetett, hogy 2002-ben kezdte meg működését a Míves Ház, azóta nagyon sok kiállításnak adott otthont a terem, de ez egy rendhagyó tárlat, hiszen a Hagyományok Háza felhívására gyermekek és fiatalok mutatták meg tudásukat, tehetségüket, alkotó kedvüket. A háromszéki alkotók közül bronz oklevélben részesült Andrei Amadea (Guzsalyas Alapítvány) és Hegyeli Kátai Klára (Kovászna). Ezüst oklevelet kapott Barti Eszter, Ferencz Boglárka (Guzsalyas Alapítvány) és az erdőfülei Csog Ágnes.

Arany oklevélben részesültek: Péter Árnika, Kovács Regina, Lőrinc Eszter, Csala Eszter, Kerekes Rebeka, Andriescu-Kádár Edina (Guzsalyas Alapítvány), valamint Bancea Mátyás-Dániel.

Gyémánt oklevéllel tüntették ki azokat az intézményeket, oktatókat, akik a fiatalok munkáit segítették: Guzsalyas Alapítvány, a Kovásznai Tanulók Háza Nemezelő Alkotóköre, valamint Nagy György olaszteleki kovács.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.