Felhívás!

Régi idők karácsonya

Régi idők karácsonya Cseperedő

Sebestyén Lázár Enikő, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója nagy szeretettel és szívet melengető érzéssel gondol vissza a szülőfalujában, Bardocon töltött gyerekkori karácsonyokra, amikor még piruló arccal, csillogó szemmel várta a csoda beteljesülését.

– Gyerekkorom karácsonyai, az adventi időszakok varázslatos, felejthetetlen élmények számomra. A karácsonyi templomi szereplések, amikor minden gyerek kapott egy narancsot… Emlékszem, napokig tartogattam és szagolgattam a narancs illatát. Ebben az időszakban vágtuk le a disznót, perzselt disznófület rágogattunk kipirosodott arccal, a befagyott patakon korcsolyáztunk, a domboldalon szánkóztunk, megsütöttük az ünnepekre a kenyeret, kalácsot, a tejfeles lepényt, aztán szilveszterre már elkészült a finom főtt „töröbúza” is. Hurka, kolbász, disznófősajt, házikenyér, diós-mákos kalács, töltelékes káposzta volt az ünnepi menüben – magyarázta.

A falun élő gazdálkodó ember arra törekedett, hogy mindent megtermeljen, amire a családnak szüksége volt.

– Akkoriban mindent mi állítottunk elő, még kevés dolgot lehetett az üzletben vásárolni, a mostani bőségnek és kínálatnak nyoma sem volt, annyira tudtunk örülni az otthon, együtt elkészített étkeknek, az eltöltött közös munkának, mert sokat viccelődtünk. Falun, gazdaember leányaként nem volt unalmas az életem, sokat dolgoztunk, mindenki ki kellett vegye a részét a mezőgazdasági és házi munkából, megtermeltük magunknak a zöldséget, gabonát, a háztartásban volt tojás, liszt, hús, friss tej, a kenyeret kemencébe sütöttük – tette hozzá.

Idén szeretteivel, két lányával és férjével ünnepelte a karácsonyt szívében hálával és békességgel.

– Hálás vagyok mindenért, amit elértem, hogy egészséges vagyok, hogy gyönyörű családom van, hogy békében élhetünk, hogy a mindennapi tevékenységeinknek, munkánknak van eredménye, hogy szeretett családom, szüleim, testvéreim, rokonaim, barátaim, munkatársaim, énekestársaim vannak, és mindez bőségesen elég a boldogsághoz. Szeretettel kívánok minden kedves olvasónak egy még boldogabb új esztendőt, sok hálát a szívekbe, örömet a családba, békét és Isten áldását életükre!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.