Felhívás!

Óvodások versenyeztek

Óvodások versenyeztek Cseperedő

Sepsiszentgyörgyön népdalversenyt, Kézdivásárhelyen énekversenyt szerveztek az óvodások számára. A céhes városi vetélkedő részvételi rekordot döntött, hiszen több mint félszázan neveztek be.

A sepsiszentgyörgyi Pinocchio Napközi Otthonban több mint húsz óvodáskorú gyerek részvételével szerveztek népdalvetélkedőt. A Dalos madár, kis pacsirta című népdalvetélkedő a Pinocchio Napközi Otthon egy 5. éve indult nevelési projektjének a része, melynek célja lehetőséget teremteni a tehetséges gyerekek számára a bemutatkozásra, a tapasztalatszerzésre. Az elmúlt két évben online módon szervezett vetélkedőt idén már élőben tartották.

– Örülök annak, hogy az 5. éve elindított megyei vetélkedőnkre ilyen szép számban beneveztek az óvodák, hiszen felhívásunkra a megye egész területéről – Erdővidéktől kezdve Szárazajtáig, Sepsiszentgyörgytől Kézdivásárhelyig – jelentkeztek óvodák, mondta el Szilvási Melinda óvodavezető
Meglátása szerint a kisgyermekkorban énekelt dalok egy életre beivódnak lelkünkbe, meghatározói lesznek személyiségünknek. Az ének felszabadít, kifejez, tanít, fejleszt: ez történik, amikor a gyerekek hangosan, boldogan énekelnek, amikor játék közben saját maguknak dúdolnak, amikor valami cselekvésről vagy tárgyról, állatról, növényről eszükbe jut egy-egy ének.

 

– Vannak azonban gyerekek, akik az átlagnál fogékonyabbak az éneklésre. A szépen éneklés egy tehetség, és meggyőződésem, hogy ezt meg is kell mutatni. Ezért fontosak a népdaltalálkozók és vetélkedők, ezért fontos ez a rendezvény, ahol a gyerekek megcsillogtathatják népdaltudásukat – tette hozzá
Idén 18 tanintézményből 26 gyerek nevezett be a vetélkedőre. A Constantin Rozália, Domokos Orsolya zenetanárok, valamint Kozma Tünde óvónő alkotta zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen mindannyian kitűnően teljesítettek, így senki nem tért haza üres kézzel: 13 első, 8 második és 5 harmadik díjat osztottak ki. A rendezvény táncházzal zárult, ahol a Folkler együttes húzta a talp alá valót. A szervezők ezúton mondanak köszönetet a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalnak a rendezvény megszervezéséhez nyújtott támogatásért.

Rekordszámú résztvevő nevezett be a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola és a Molnár Józsiás – Nostra Vox Egyesület által szervezett Óvódalnok vetélkedőre.

– Két év kihagyás után szerveztük meg a 4–6 éves óvodások énekversenyét, melyre Kézdivásárhelyről és Felsőháromszék falvaiból összesen 55 gyerek nevezett be. Ennyi versenyzőnk még soha nem volt – tudtuk meg Keresztessy János aligazgatótól.

A verseny egyik érdekessége, hogy a gyerekek élő zenei kísérettel adják elő a kiválasztott dalokat. A kísérőzenészek a szervező tanintézmény felsős diákjai.

– Ez egy hiánypótló verseny, mely lehetőséget teremt a 4–6 éves óvodások számára, hogy megmutassák tehetségüket. Itt nincs műfaji megkötöttség, bármilyen dallal be lehet nevezni. Az előválogatás után a dalokat hangszereljük, próbákat szervezünk, s a gálaelőadáson már hangszeres kísérettel lépnek fel a gyerekek. Nagyon sok jó hangú, tehetséges óvodás lépett fel, így mindenkinek kijárt az elismerés. A nagyszámú részvevőre való tekintettel idén három előadást tartottunk a Vigadóban, hiszen óvodásokról lévén szó, egy óránál hosszabb nem lehet egy rendezvény. Ezúton is köszönjük a Vigadó Művelődési Ház vezetőségének a támogatást és a türelmet – tette hozzá Keresztessy.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.