Felhívás!

Ősztől újabb csoport indul

Ősztől újabb csoport indul Cseperedő

A karácsonyi szünet után újra megkezdődtek az iskola utáni kreativitást fejlesztő, nevelő jellegű foglalkozások a hátrányos helyzetű gyermekek számára a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében működő Berde Mózsa Körben. Sepsiszentgyörgy mellett Kökösben és Cófalván szerveznek tevékenységeket.

 A hagyományos karácsonyi ünnepséggel zárta az elmúlt évet a Berde Mózsa Kör, amelyen a megyeszékhelyiek mellett a kökösi gyerekek is részt vettek.
Furus Levente, a Turulmadár Ifjúsági Iroda elnöke elmondta, 2015 novemberében három vidéki településen, Kökösben, Cófalván és Bibarcfalván indították el a Berde Mózsa Kört, de jelenleg csak két községben szerveznek foglalkozásokat. Bibarcfalván a 2016–2017-es tanévben szünetelt a tevékenység, mert a szükséges négy helyett csak három oktató vállalta az önkéntes munkát.
– A napokban újra leülünk tárgyalni a bibarcfalviakkal, és bízom benne, hogy sikerül megoldást találni és újraindítani a köri tevékenységeket. Gyerekekben nincs hiány, az elmúlt évben 27 kisiskolás vett részt a foglalkozásokon – magyarázta Furus.
Hozzátette: a cél továbbra is a csonka családokban, nehéz körülmények között élő vagy árva gyerekek lelki örökbefogadása, készségeinek fejlesztése családias környezetben. A heti foglalkozásokon viselkedéskultúrával, ünnepekkel, szokásokkal, mesékkel ismerkedhetnek meg, kreativitást fejlesztő társas játékokban vehetnek részt, ugyanakkor a házi feladatok elvégzésében, a tanulásban is segítik a gyerekeket.
Az évek során egyre több gyerek kapcsolódott be a Berde Mózsa Kör tevékenységeibe. Tavaly a megyeszékhelyen harminc, Kökösben húsz, Cófalván tizennégy, míg Bibarcfalván (január–június között) huszonhét, 7–13 év közötti, hátrányos helyzetű gyerek vett részt a Berde Mózsa Kör heti rendszerességgel szervezett foglalkozásain. A részvétel mindenki számára ingyenes.
– Ősztől újabb csoport indítását tervezzük a megyeszékhelyen. A 14. életévüket betöltött fiatalok már kinőttek a Berde Mózsa Körből, de ez nem jelenti azt, hogy többé nem foglalkozunk velük, szeretnénk őket bevonni az önkéntes munkába – magyarázta Furus.
Ugyanakkor ebben az évben is szeretnék megszervezni a Berde Mózsa Kör nyári oktatótáborát. Ez teljes mértékben az anyagiaktól függ. Furus szerint a Régi idők karácsonya nevet viselő akciójuk során összegyűlt 2100 lejt erre a célra fordítják, de ez nem elég a költségek fedezésére, további támogatásokra is szükség van.
Mint ismeretes, a Berde Mózsa Kör 2012-ben azzal a céllal alakult, hogy segítsen a nehéz körülmények között élő gyerekeken, fej­lessze készségeiket, segítse őket a tanulásban, és bekapcsolja a közösségi életbe, pozitív élményeket és hasznos elfoglaltságot nyújtson számukra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.