Felhívás!

Őszi zöld napok a Manócskában

Őszi zöld napok a Manócskában Cseperedő

Kézdivásárhely helyi tanácsánál nyert pályázatból és önerőből szervezte meg az Őszi zöld napokat a Manócska Napközi Otthon. Az ötnapos tevékenység során a környezettudatos intézmény pedagógusai számos programot szerveztek.

„Állandóan és kitartóan figyelünk a környezetünkre, és abban reménykedünk, hogy olyan nemzedékeket nevelünk fel, amelynek tagjai tényleg figyelmes, természetet óvó felnőtteké válnak majd” – magyarázta az intézmény célkitűzését Kész Ildikó igazgatónő, egyben azt is vázolva, hogy miért tartják fontosnak időszakonként a környezettudatos neveléssel kapcsolatos tevékenységek megszervezését.

Az Őszi zöld napok felvezetőjeként a gyerekek barkácsoltak, kedvenc gyümölcsüket és zöldségüket készítették el, ezzel az volt a pedagógusok burkolt célja, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztást a gyerekek körében erősítsék.

Kedden a városi óvodák számára versmondó találkozót szerveztek, ezen a céhes város minden alapfokú oktatási intézménye képviseltette magát, a jól sikerült rendezvényen természettel kapcsolatos versek hangoztak el. „Célunk az volt, hogy irodalom iránt érdeklődő, de ugyanakkor természetbarát gyerekek nevelését szorgalmazzuk ezzel is” – magyarázta a Manócska vezetője.

Szerdán a szülők bevonásával, a gyerekek közreműködésével az óvoda közvetlen környezetét takarították meg, a tevékenységhez a helyi hulladékgazdálkodási vállalat is segítséget nyújtott. A gyerekek nagy örömmel nézték a Gosp-Com falevél-összegyűjtő autóját, még meg is tapsolták a látványos bemutatót – magyarázta Kész Ildikó.

Szerda délután orvosok tartottak előadást az intézményben, ezen szülők és pedagógusok egyaránt részt vettek. „Egyre több gyerek küszködik különböző ételintoleranciával, vannak cukorbeteg és más problémákat felvonultató óvodások. Ezért meghívtuk dr. Hatházi Mária gyermekorvost és dr. Szabó Emese iskolaorvost, hogy szélesebb képet kapjunk arról, miként kell az ilyen gyerekekkel bánni” – vázolta az előadás lényegét Kész Ildikó.

Az előadás után olyan, az óvoda alkalmazottai által készített étkeket lehetett megkóstolni, amelyek amellett hogy íz- és látványvilágban is megállják a helyüket, az intoleranciával küszködőknek is lehetőséget nyújtanak úgymond a teljes élet megélésére.

Az Őszi zöld napok részeként az óvoda egy felhívást tett közzé, ennek eredményeként az intézménybe járó gyerekek szülei száz madáretetőt készítettek, ezeket a Madárkarácsony nevű rendezvényük során helyezik ki az óvoda udvarára. „Mivel rengeteg, szebbnél szebb etető készült, gondolkodunk azon, hogy a város különböző pontjaira is helyezzünk ki belőlük” – mondta az igazgatónő. A madáretetők készítőit a tegnap díjazták.

Ma szintén „madaras” napot szerveznek, Oláh István személyében helyi madárszakértőt kértek fel arra, hogy tartson előadást, és egyben mutasson be néhány madarat, a gondozásukat is ismertetve.

„Úgy gondoljuk, ezek a napok elmélyítik a gyerekekben a természet iránti érzékenységet. A szülők is pozitívan álltak a kezdeményezéshez, hiszen a környezettudatosság az egyik legfontosabb kérdése a mai világnak” – summázott Kész Ildikó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.