Felhívás!

Orbaiteleki pacsirta

Orbaiteleki pacsirta Cseperedő

A Háromszéki Népdalbarátok megyei szintűvetélkedő első helyezettjeként ősszel az országos megmérettetésen vesz részt Finta Dorka Fanni, az orbaiteleki Horváth Károly Elemi Iskola második osztályos tanulója.

– Dorka talpraesett, jóindulatú, jó alkalmazkodó képességűgyermek, akaraterős jellem, bátor, igyekezetes lány, kristálytiszta hangon énekel, zongorázik, gyönyörűen rajzol, helyesen számol, kifejezően olvas, szépen mesél. Hűséges barát, szereti az állatokat, kitűnő tanuló, naprakészen helytáll a munkában, bármibe belekezd kitartó – jellemezte tanítványát Pap Izabella.

A kisdiáknak sajátos énekhangja és előadó képessége van. Már előkészítő osztályosként a mesemondó verseny körzeti szakaszán második díjat szerzett; online népdalversenyen első helyen végzett.

– A siker titka a kölcsönös bizalom; a kitartó, igyekezetes munka, ami meghozza gyümölcsét, a sikerekben való előrehaladást. Akarni kell tanulni és fejlődni, versenyezni. Dorka akart versenyezni. Mindennap énekeltünk az iskolában, hétvégén otthon nálam, megbeszéltük éneklés közben mire kell figyelni, vagyis a tiszta hangzásra, az artikulációra, hogyan kell helyesen gazdálkodni a levegővel, s hogy benne kell lenni a dalban. Így készültünk a versenyre. Indulás előtt mindig elmondom, hogy az én szememben már nyertes, bátorságra biztatom, mosolyommal, együttérzésemmel csillapítom a verseny előtti állapotát, ráfigyelek, éreztetem, hogy vele vagyok, ha sikerül, ha nem a megmérettetés – emelte ki a pedagógus.

Meglátása szerint minden gyerekben ott a tehetség, a pedagógus feladata, hogy felszínre hozza, támogassa a gyereket, fejlessze, bátorítsa, és lehetőséget teremtsen a megmutatkozásra.

– Minden gyermek egy érték, egy szép virág, egy színes pillangó, ragyogó napocska, ha megfelelő módon gondoskodunk róluk, és ha ez az érték még tehetséggel is társul, az maga a csoda. Úgy foglalkozom tanítványaimmal, hogy csodaszép virágokká fejlődjenek kertemben, és merjenek szárnyakat bontani a nagybetűs életben; legyenek önmaguk minden élethelyzetben. Bár még kicsik, de az életre készítjük fel őket. Mindez közös munka eredménye, akkor valósulhat meg, ha szülő–gyermek–tanító összedolgozik – tette hozzá.

A siker – diáknak és pedagógusnak egyaránt – jelzés arra, hogy jó úton halad, és hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét.

– A siker mindenkinek előrejutást, pozitív visszajelzést a munkánkról, örömöt, büszkeséget, hálát jelent. Hogy sikeres legyen egy gyermek, nagy szükség van szülői támogatásra is. Szerencsére Dorkának része van belőle. Szülei mindenben támogatják kislányukat és tanítóját – emelte ki.

A pedagógus szerint a versenyek lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra, a tapasztalatszerzésre. Bár pluszmunkát igényelnek, ezt sem diák, sem tanító nem érezte tehernek, hiszen az eredménytől függetlenül a gyakorlás, az ismeretek bővítése a gyerek javát szolgálja.

– Legtöbb erőt és energiát a tanítónak a gyermek hozzáállása, kitartó, igyekezetes munkája ad – summázta a tanítónő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.