Felhívás!

Művészetis sikerek

Művészetis sikerek Cseperedő

A Plugor Sándor Művészeti Líceum magánének szakos diákjai kitűnő eredményeket értek el a 12. Crai Nou versenyen, írtuk meg korábban. Folytatjuk a díjazottak bemutatását, Oláh-Badi Alpár két tanítványával, a második helyezett Leopold Klára Morena és Angheluța Florin tizenegyedik osztályosokkal beszélgettünk a felkészülésről, a művészetis életről, a tervekről.

– Ahhoz, hogy az éneklés terén egy diák sikeres legyen, nem elég a tehetség, mellette nagyon sok áldozatot kell hoznia. Mindkét diákomról elmondható, magatartásuk és szorgalmuk példaértékű, rendkívül törekvőek és kitartóak – jellemezte tanítványait Oláh-Badi Alpár.

A borszéki születésű Leopold Klára Morena több klasszikus cantoversenyen vett részt, és mindig a díjazottak között szerepelt. Az éneklés a legcsodálatosabb dolog az életében. Saját dalokat is ír, a Cântec de Stea versenyen a Confuzii című saját számával a jászvásári rádió különdíját érdemelte ki. Az online lezajlott Crai Nou vetélkedő esetében a zsűrivel való élő kapcsolatot, a visszajelzést hiányolta.

– Szeretem, ha látom a közönség, a zsűri reakcióját. Az pozitívan hat rám, motivál. Nagyon sokat tettem azért, hogy ilyen eredményt érjek el, sokat dolgoztam, gyakoroltam. Valójában nem is a díjért, az elismerésért tettem, hanem a saját fejlődésemért, képességeim fejlesztéséért. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok erre a díjra, hiszen ez is azt bizonyítja, hogy a befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét. Úgy vélem, a tehetség csak akkor tud utat törni magának, ha kitartással, szorgalommal párosul – mondta a diáklány.

Klára nem lámpalázas, de úgy véli, hogy egy egészséges izgalom mindenkiben van a fellépések előtt.
– Ha az előadásra koncentrálok, azonnal elmúlik a félelem. Fontosnak tartom, hogy az előadásmódomban legyen valami egyéni, érződjön az a bizonyos szikra, az élet, ami bennem van, hogy ne csak a szép hangom vegyék észre, hanem egy erős karaktert lássanak bennem – tette hozzá.

Klára az éneklés mellett gitáron és zongorán játszik. Szabadidejében zenét hallgat, komponál, rajzol és táncol. Tanulmányait Kolozsváron szeretné folytatni, magánének-tanárnak készül.

Angheluța Florin eddig két magánének-versenyen vett részt, és mindkét alkalommal második helyen végzett.
– Rengeteget dolgoztam, gyakoroltam, de mégsem számítottam erre a helyezésre. Nagyon örvendtem a második díjnak. Számomra a legfontosabb a tapasztalatszerzés, és az, hogy haladjak, fejlődjek, és tudjak tanulni a hibáimból. Az online verseny pozitív oldala, hogy nem kell utazni, fizikailag jelen lenni, de az a tény, hogy nem látom a zsűrit, nem érzem a rezdüléseket, megnehezítette a helyzetem, ezért nem tudtam a maximumot kihozni magamból – magyarázta Florin.
Meglátása szerint az a jó előadóművész, aki képes az érzelmek közvetítésére.
– Az előadó eggyé kell váljon a zenével, s ezáltal hangulatot, érzéseket kifejeznie. Fontos, hogy amit tesz, az szívből jöjjön. Ebben a műfajban minden sikerért keményen meg kell dolgozni, semmi sincs ingyen. A tehetség kitartás nélkül nem sokat ér. Művészetis diáknak lenni nagyon jó, vagány dolog, de a teher sem kicsi, hiszen egész nap programunk van – magyarázta.
Florin is játszik gitáron és zongorán, szabadidejében tánckörre jár, és a barátaival szórakozik. A kolozsvári zeneakadémián szeretné folytatni a tanulmányait.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.