Felhívás!

„Mozgóképes mesés világunk”

„Mozgóképes mesés világunk” Cseperedő

A Mozgóképes mesés világunk című projekt tulajdonképpen egy film elkészítésére irányul, mely a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon egyik rendezvényének, a Háromszéki Óvodások Megyei Mesemondó Találkozójának állít maradandó emléket. Ezt a mozgóképes visszatekintést támogatta a Bethlen Gábor Alap.

Egy értékőrző kisfilmre pályáztunk, egy olyan kisfilmre, mely a történelmi emlékezetre épül, és amely előtérbe helyezi azt a népmesei világot, melyet őseinktől örököltünk. Az elmúlt két évben a járványügyi helyzet miatt elmaradt a találkozó, mely a kisbaconi író, mesemondó Benedek Elek szellemiségét, munkásságát hivatott éltetni, népszerűsíteni. Mivel őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, ragaszkodunk mesés értékeinkhez, számunkra fontos, hogy a népmesék fennmaradjanak, és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új nemzedékekre. Ezért gondoltunk arra, hogy egy filmet készítünk, mely méltó emléket állít Benedek Eleknek, illetve a tanintézményünk által több mint két évtizede felvállalt megyei mesemondó találkozónak.

A filmben természetesen megszólalnak a partnerintézmények vezetői, szülők, pedagógusok, dramaturgok, mindenki, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Köztudott, hogy a mesemondó találkozónk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, partnerünk a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség, a Cimborák Bábszínház, a Magyar Köztársaság Kulturális Központja. A seregszemlét első kiadásától kezdve minden évben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kulturális bizottsága támogatja. Köszönet érte!

A film 100 példányszámban jelenik meg tervezett borítóval, a zenei anyagát az Evilági együttes biztosítja. A mozgóképes mesés világunkba természetesen sokan bepillantást nyernének, gyermekek, pedagógusok kapják ajándékba. Filmbemutató délutánokat szervezünk, felmutatunk egy csodálatos életpályát és egy értékteremtő találkozót. Az elmúlt két évtized alatt több ezren vettek részt a seregszemlén, és adták tovább a találkozó jó hírét. A film ennek a közösségi létnek ad örök érvényű bizonylatot. Megmutatja a mesés múltat, és arra ösztönzi a fiatal szülőket, pedagógusokat, hogy továbbvigyék azt a rendezvényt, mely a kisbaconi író, mesemondó Benedek Elek szellemiségét, munkásságát hivatott éltetni.
A film oktató jelleggel is készül, felhasználjuk foglalkozások során, mesés projektek keretében, a magyar népmese napján. A gyermekek megismerik az intézményünk névadójának életét, láthatják és hallhatják társaik előadásmódját, a vidéki és városi kis mesemondók előadásait. A film nemcsak a múltról mesél, hanem megszólítja a jelen tarisznyás nemzedékét is. Arról üzen a világnak, hogy érdemes továbbörökíteni, mondani, mesélni mindazt a nyelvi kincset, gazdag mesetárat, amit elődeink hagytak ránk. Abban hiszünk, amit Benedek Elek örökségül hagyott ránk: „Öreg kandallóban a tűz most is pattog, Lobognak a lángok, Mesemondó esték, ti nem változátok.”

Bartók Emese óvónő

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.