Hirdetés
Hirdetés

Mozaik – Madárdaltól hangos a természet

Mozaik – Madárdaltól hangos a természet Cseperedő

Az évszakok közül talán a tavasz a legizgalmasabb a madarászok számára. Ekkor érkeznek haza a vándormadarak, és a szerencsésebbek már februárban megpillanthatják a korán érkezőket. Ekkor egy seregély látványa valóssággal lenyűgözi az embert. A tavaszi madárvonulás májusban zárul, a sereghajtók ekkor érkeznek haza.

Hirdetés
Hirdetés

Áprilisban már a legtöbb vándor itthon van, a hajnali erdő valóságos madárkoncertre ébred, és többnyire ez az oka, hogy a madarászok ezt az évszakot szeretik inkább. Sajnos, olyan tavaszra ébredtünk, hogy korlátozva vagyunk a kijárásban, nem lehet annyi időt kint tölteni és olyan változatos terepre eljárni, mint a korábbi években. Azonban a madárdalról így sem kell teljesen lemondani, és ha már otthon kell ülni, érdemes megfigyelni a kis tollasokat. Ajánlatos kora reggeli időpontot választani, ilyenkor hangosan énekelnek a madarak, így könnyebb észrevenni még egy távolabb lévőt is.

A tömbházak között elsősorban verebekre, galambokra, gerlékre számíthatunk. Most zajlik a nász, így érdekes viselkedésformákat figyelhetünk meg. Továbbá szarkák, csókák, mátyásmadarak kerülhetnek szem elé. A magevő madarak közül láthatunk tengeliceket, zöldikéket, kenderikéket. Korán reggel hallhatjuk a házi rozsdafarkú reszelős énekét.

A tömbház körüli zöldövezetben fenyőrigókat, feketerigókat, énekesrigókat valamint nagy- vagy balkáni fakopáncs ténykedését is felfedezhetjük. A csilpcsalpfüzike, a kis poszáta énekét könnyebb fellelni, mint a madarat meglátni, de ott vannak a környezetünkben a barátposzáták a hazai madárvilág egyik legszebb hangú madarai. A cinegék közül, a széncinege, fenyvescinege, kékcinege fészkel a lakókörnyezetünkben.

Az eget is érdemes kémlelni ragadozó madarak után, de gólya is vitorlázhat át a láthatáron. Hamarosan a haza érkező fecskéket üdvözölhetjük. A tömbházak ablakai sarkában a sárfészket a molnár fecske rakja, ő kicsivel később érkezik haza, mint a füsti fecske. Nagy csetepaték szemtanúi lehetünk a fészekfoglaló veréb és a tulajdonos fecske közt.

A sort még lehetne folytatni, hiszen jóval több madár él körülöttünk, mint mennyit felsoroltunk, nem beszélve az éjszakai életmódot élőkről. Jó madarászást és kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük