Felhívás!

Mozaik

Mozaik Cseperedő

Öt perc alatt két hívás is befutott, hogy gólyafészek ázott át és esett le fiókákkal együtt az utóbbi napok heves esőzése miatt. Egyik fészekben, az olasztelekiben 4 fióka volt, a másikban, a kézdikőváriban pedig öt kifejlett fióka. Azonnal elkezdődött a mentési terv, amit nagymértékben az zavart meg, hogy egyidőben a Rara Avis Madártani Egyesület székhelye is árvíz alá került, és minden erőnkkel azon voltunk, hogy menthessük a menthetőt.

Elindultak a telefonálások, sms-küldések, hogy felmérjük pontosan mi a baj, és mit lehet tenni. A gólyafészkeket ismerjük, nyilván vannak tartva, kiderült, hogy Kézdikőváron az 5 fiókából 3 elpusztult, egyiknek az állapota válságos, az ötödik úgy tűnik, hogy sérülés nélkül úszta meg a landolást.
Olaszteleken a négy gólyafiókából három túlélte az esést, de az ottani segítőkész emberek aggódva mondták, hogy szemmel láthatóan nincsenek jó állapotban, ezért állatorvost hívtak a helyszínre. A diagnózis: egyik madár szárnya eltörött, a másik belső sérüléseket szenvedett, röntgenezni kell, harmadik kisebb zúzódásokkal megúszta. Gólyamentésbe példásan összefogtak az erdővidékiek, és a sérült gólyákat beszállították a sepsiszentgyörgyi K2 kisállatkórházba. Sajnos egyiket így sem sikerült megmenteni, a másik a Rara Avis egyesületnél van gondozásban, kettőt Kolumbán Álmosék fogadtak be. Közben Olaszteleken Bene János és László nekilátott új fészektartó állványt készíteni, de mire elkészült, addigra a villanyvállalat vezetője, Farkas Mózes felajánlotta segítségét, és így rövid idő alatt új fészektartó állvány került a régi helyébe, és az egyedül maradt fióka is visszakerült a fészekbe.
Kőváron Áfra Csaba fogadta be a gólyafiókákat, beszámolója szerint egyik sajnos elpusztult, de a másik jól érzi magát a tágas udvaron: kap eledelt és vizet, amiről a falu lakosai is gondoskodnak, s remélik, hogy hamarosan oda is új fészektartó állvány kerül. A gólyaszülők is leszállnak az udvarra és etetik az egyedül marad fiókát. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a gólyák megmentésében.
Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.