Felhívás!

Mikrofonnal Vadföldön

Nem újévi fogadalom, ellenben az új év egy igen izgalmas lehetőség elé állított, amihez igen erős akaratra és kitartásra van szükség.

Évtizedekkel ezelőtt jegyzetfüzettel a zsebemben jártam az erdőt, és a látottakat leírtam. Majd később, amikor egy távcsőre is sikerült szert tennem, akkor már céltudatosabban jártam a természetet és figyeltem a madarakat. Felejthetetlen az az élmény, amikor a messzelátón keresztül karnyújtásnyira került egy-egy példány, így könnyebb volt megismerni, beazonosítani. De csodálatos az is, ha sikerül fotót készíteni róluk, mégis inkább a látottak leírása állt mindig közelebb hozzám.

Hat évvel ezelőtt a Sugási-Vadas Vadászcsoport jóvoltából kerültem közelebb a vadvilághoz. Majd Román Richárd vadőrrel egy sorozatot írtunk a témából, amit itt a lapban, a Székely Hírmondóban, Vadföldön cím alatt lehetett követni.

Most úgy tervezzük, hogy a rádió hullámhosszán át mutatjuk be a vadvilágot, a csodálatos tájakat, növényeket, madarakat. Ott leszünk, amikor érkeznek a vándormadaraink, amikor az anyamedve előhozza a bocsait, a róka a kölykeit, a vaddisznó a csíkos malacait. Megfigyeljük az őzek üzekedését, a szarvasok bőgését. Gyűjtünk gyógynövényeket, beszélünk a gyógyhatásaikról. Készítünk és működtetünk vadetetőket, sózókat. A vadkárelhárítást, a vadak cserkelését is közvetíteni fogjuk. Ennek érdekében tizenkét hónapon át esőben, hóban, ragyogó napsütésben fogom végigkövetni Román Richárd vadőr vadvédelmi, vadgazdálkodási munkáját, amit a Sepsi Rádió 98,5 fm-en vagy a sepsiradio.ro honlapon lehet hallgatni, ahol kéthetente jelentkezünk új adásokkal.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások