Hirdetés
Hirdetés

Mesepercek a kertkönyvtárban

Mesepercek a kertkönyvtárban Cseperedő

Mesepercek a kertkönyvtárban címmel újabb vakációs tevékenység zajlik a Bod Péter Megyei Könyvtárban keddtől péntekig. A meseolvasásnak és a különböző játékos foglalkozásoknak az intézmény árnyas kiskertje ad otthont, ahol kényelmes babzsákokon ülve indul nap mint nap kalandra az óvodásokból és kisiskolásokból álló csapat a könyvtárosok és önkéntesek felügyelete mellett.

A vakációs tevékenység keretében keddtől péntekig 10–12 óra között várják a gyerekeket a foglalkozásokra, és a 10.30 órától kezdődő meseolvasásra. A kezdeményezésről Szilágyi-Nagy Imola mesélt.

Hirdetés
Hirdetés

– Magyarországi könyvtárak példájából kiindulva szerettük volna mi is kihasználni, hogy van egy árnyas kertünk, és mivel nyár van, a gyerekek vakáción vannak, ezért úgy döntöttünk, minden nap valamilyen programot szervezünk a számukra. Az idén önkéntes programot is meghirdettünk a 14 év feletti diákoknak, és nagy örömünkre több mint harmincan jelentkeztek. Ők felváltva jönnek, segítenek a pakolászásban, a játékok levezetésében, és a meseolvasásban – magyarázta.

Nem új keletű a könyvtár azon törekvése, hogy bevonzza a gyerekeket és megszerettesse velük a könyvek világát. A Bod Péter Megyei Könyvtár tevékenységei által arra törekszik, hogy olyan könyveket adjon a gyerekek kezébe, amelyek felkeltik érdeklődésüket, ugyanakkor irodalmi értékkel is bírnak. Ennek az olvasóvá nevelésnek a részét képezi az évről évre megszervezett, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő vakációs foglalkozás, a Csodalámpa Olvasóklub és a héten elindult Mesepercek a kertkönyvtárban kezdeményezés.

– Tíz órától várjuk a kicsiket. A kertben berendeztünk egy kis olvasósarkot, van egy szabadpolc, ahol lehet keresgélni könyveket, fel lehet lapozni, beleolvasni, ha megtetszik valamelyik, ki lehet kölcsönözni. A gyerekkönyvtárba is fel lehet menni, és válogatni. 10.30-től a könyvtárosok, vagy az önkéntesek mesét olvasnak a gyerekeknek. Utána társasjátékozunk, festeni lehet, autózni az autós szőnyegen. Korosztály szerint kisebb csoportokat alakítunk ki, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő és szórakoztató foglalkozást, játékot. Óvodás kortól már fogadjuk a gyerekeket, igazából bárki jöhet, akinek van türelme meghallgatni a meséket, becsatlakozni a tevékenységekbe. Vannak olyan „látogatók”, akik a Csodalámpa Olvasóklub rendszeres résztvevői, akik magukkal hozták a barátaikat, a kisebbeket a szülők, nagyszülők kísérik el, vagy nagyobb testvéreikkel érkeznek. Vakációs tevékenységnek szántuk, segítségként, hogy legyen a szülőknek, nagyszülőknek 2 óra szabadidejük, amíg bevásárolnak – mesélte a könyvtáros.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük