Felhívás!

Mesélő Háromszék

Mesélő Háromszék Cseperedő

Kilenc napon át újra a mese kerül főszerepbe Háromszéken, ugyanis a Cimborák Bábszínház és a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány hét év kihagyás után újra megszervezi a Mesélő Háromszék rendezvénysorozatot a népmese jegyében, Kilencet egy csapásra! mottóval.

Szeptember 30-tól október 8-ig, gazdag programkínálatban népmeséket feldolgozó bábelőadások, mesejáték, mesetáncház, meseest, mesés-játékos vetélkedő, ismeretterjesztő és témafeldolgozó előadások, népmese alapú rajzpályázatok kiállításai, mesemondás, meseolvasás szerepel.

Az eseménysorozat több Kovászna megyei településen zajlik majd párhuzamosan. A rendezvénysorozat célja a háromszéki gyermekek identitástudatának erősítése, a népmesei örökség megismertetése, éltetése és továbbadása. Hitünk szerint a népmesék olyan letisztult tudás és bölcsesség őrzői, amelyek megtanítanak bennünket helytállni, megerősödni, és életünk útvesztőiben a problémák fölé emelkedni – írták a szervezők.

A Kilencet egy csapásra! mottó a kilenc – A csillagszemű juhász, Világszép nádszálkisasszony, A szegény ember szőlője, Az aranyszőrű bárány, A rózsát nevető királykisasszony, Az égig érő fa, A táltos kecske, Tündér Erzsébet és Előbb a tánc, utána a lakoma –, Benedek Elek gyűjtötte népmesére utal, amelyekre az eseménysorozat épül.

Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház vezetője emlékeztetett, hogy a Mesélő Háromszék első kiadása után az érintettek abban állapodtak meg, hogy háromévente szervezik meg a rendezvénysorozatot, azonban bizonyos okok miatt nem tudták ehhez tartani magukat.

– 2017-ben, a Cimborák Bábszínház játszóhely nélkül működött. 2017 decemberében kaptuk vissza a felújított stúdiótermünket. 2020-ban pedig a járványhelyzet nem engedte a Mesélő Háromszék megszervezését – magyarázta Péter Orsolya.

Az idei rendezvénysorozat a Magyar Népmese Napján, szeptember 30-án a kisbaconi Benedek Elek Emlékháznál veszi kezdetét. A szervezők Benedek Elek születésnapjának évfordulóján mesés programokkal tisztelegnek Háromszék híres szülötte előtt.

Újra Háromszékre látogat Fabók Mancsi Bábszínháza, a MárkusZínház, Écsi Gyöngyi, az Udvarhely Néptáncműhely, de mesés-játékos foglalkozásokra is sor kerül Benkő Éva vezetésével, 3 órás meseolvasó maratonra is a Míves Házban, ahová bárki behozhatja kedvenc népmeséjét, hogy egy-egy bábszínész, színész felolvassa neki. A felnőttek sem maradnak ki a szórakozásból, mesemondó est, meseelemző előadás is szerepel a programkínálatban. Nem marad el a mesetáncház sem Benkő Éva és a Folker Együttes közreműködésével. A Mesebarangolás-Kilencet egy csapásra! népmesei próbatételekre épített kiscsoportos barangolásnak az Erzsébet Park ad otthont. Lesz mesés-játékos vetélkedő az örök kortalanoknak, mesére épülő játékos, zenés képzőművészeti foglalkozás Kovács Erzsébettel és Kolumbán Hannával, kisiskolás korú gyermekeknek.

A szervezők a Mesélő Háromszék második kiadásán arra kíváncsiak, hogy hány mesemécses van ma is használatban, és hogy ezek milyen állapotban maradtak meg a következő nemzedékeknek. Ezért Mesemécses újratöltve címen felhívást indítottak, arra kérve az intézményeket, közösségeket, csoportokat, akik hét éve részt vettek a programban, írjanak 4-5 mondatot a népmese fontosságáról, illetve küldjenek két fotót a birtokukban lévő mesemécsesről: egyet az eredeti állapotáról, és egyet a mostaniról. A fotókat és rövid írásokat a meseloharomszek@gmail.com e-mail-címre, vagy a Mesélő Háromszék Facebook oldalára várják.

A rendezvény részletes programja a www.facebook.com/meseloharomszek oldalon található.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.