Felhívás!

Mesebarangolás a könyvtárban

Mesebarangolás a könyvtárban Cseperedő

Csodálatos mesevilág főszereplőivé váltak azok a zaláni, maksai, rétyi és gidófalvi kisdiákok, akik a magyar népmese napján a Bod Péter Megyei Könyvtárba látogattak. Erre a napra az épület mesebeli kastéllyá alakult, a jól ismert lépcsőfordulókban egy-egy mesefigura várta a királyfiakká, királynőkké változott gyerekeket.

Több mint hatvan gyerek lépett be a csodák kapuján, s indult mesebarangolásra. A szervezők az Aranyhajú mesével fogadták a vidékieket, akik egyszerre csak hipp-hopp a történet szereplőivé váltak. Mint minden mesében itt is különböző próbákat kellett kiálljanak, hogy elnyerjék jutalmukat. S hogy erőt gyűjtsenek a hosszú útra, s felvértezzék magukat a gonosz ellen hamuba sült pogácsát készítettek, melybe belegyúrtak bátorságot, hitet, szeretetet.

Kalandos útjuk során átkeltek a folyón, megfejtették a szomorú asszony titkát, akit ily módon sikerült felvidítani, aranyhalakat mentettek meg, magokat válogattak, tapintással azonosították a zsákban megbúvó varázstárgyakat, csapatban dolgoztak, s a sárkányt legyőzve és az elrabolt királynőt megmentve rátaláltak az élet szellemi mankóira, a mesékre. Az út végén újabb történet várta őket ezúttal papírszínház formájában.

– Idén vidéki gyerekeket hívtunk, olyanokat akik ritkábban jutnak el könyvtárunkba. Ezért a mesebarangolást könyvtárlátogatással zártuk, s bízunk benne, hogy a kisdiákok visszatérnek hozzánk – mondta Nagy-Bákai Réka Tímea könyvtáros, kiemelve, az akció egyik kulcsfontosságú kelléke a kemence volt.

– Ez egy varázskemence, itt sütik meg a hamuba sült pogácsát a gyerekek. Ez a kemence 2009-ből való, akkor szerveztük az első mesebarangolást. Azóta több helyen jelent meg hasonló kellék, de ezek ősanyja a mi kemencénk – magyarázta.

A főtér is meséktől volt hangos szeptember 30-án, de a könyvtár munkatársai által felolvasott történeteket a Sláger Rádió és a Szimpla kocsma is óránként bejátszotta.

– Tizenhárman olvastunk fel összesen 15 mesét, ezek közül kettőt román nyelven. Mindenki a neki legkedvesebbet választotta ki, s ajándékozta a város lakóinak. Igyekeztünk családias hangulatot teremteni, mint amikor este az édesanya előveszi a könyvet, és felolvas a gyerekének. A mese az életünk része, családi, közösségi élmény, a felolvasások is a mesék természetességét hangsúlyozták – fejtette ki Nagy-Bákai Réka Tímea.

A szervezésben és a mesebarangolás lebonyolításában a könyvtár teljes munkaközössége részt vett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.