Meglepetéssel készültek a Csibészkék

Meglepetéssel készültek a Csibészkék Cseperedő

„Az én édesapám a legjobb a világon”, vallják a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Napközi Otthon Csibészkék középcsoportjába járó gyerekek, akik június 6-án szívüket ünneplőbe öltöztetve, szeretettel, nagy tisztelettel, némi izgalommal köszöntötték fel az édesapjukat, népi gyermekjátékfűzéssel, verses-énekes összeállítással, játékos meglepetéssel és a háromhetes projekt alatt készített ajándékok átadásával.

Mi, óvónők fontosnak tartottuk az édesanyák ünneplése mellett az apákat is köszönteni, és gyermeki szívvel-lélekkel megköszönni a gondviselést és szeretetet. Naponta tapasztaljuk, hogy az apák éppen olyan fontos szerepet töltenek be, pont úgy kiveszik részüket a gyermeknevelésből, mint az anyák, ezért fontos, hogy ők is megkapják a kellő figyelmet, elismerést és köszönetet. Mindannyian tudjuk, nem könnyű apának lenni, és Aranyosi Ervint idézve „apának is születni kell”, s előadásunkkal megerősíteni akartuk bennük, hogy igen, ők mindannyian apának születtek, és gyermekük nem kincseket vár tőlük, nem gazdagságot, hanem azt, hogy minél többet legyenek együtt, és játszanak velük, szánjanak több időt rájuk, figyeljék, hogyan bontogatják szárnyaikat. Ne mulasszák el mindezt, hiszen „a szeretet szép perceit nem pótolhatja semmi!”. Igyekeztünk tudatosítani azt is, hogy milyen fontos szerep hárul rájuk, hiszen nem könnyű feladat családot irányítani, megteremteni és megadni mindent, miközben gyermeküket szeretni, nevelni és fegyelmezni kell. Köszöntésünkkel alátámasztani szerettük volna azt, hogy a családon belüli legfontosabb közös cél: a gyermekek szeretete és életre való nevelése. A kicsik visszajelzéseivel, a köszöntőversekkel célunk volt elmélyíteni az apákban, hogy mennyire fontos az együttlét, hiszen ezáltal egy olyan kapcsolat alakul ki közöttük, amely pozitívan fog hatni gyermekük felnőtt korára.

Hangsúlyoztuk, hogy gyermekeik nagyon büszkék rájuk, nagyon fontosak számukra, hiszen apás projektünk ideje alatt, csillogó szemekkel és büszkén meséltek a Csibészkék az édesapjukról, az együtt megélt élményekről, és ez arra engedett következtetni, hogy ragaszkodó kapcsolat van köztük, és hogy az apák mindent megtesztek annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott gyermekkort biztosítsanak számukra. Előadásunkkal is erősíteni és tudatosítani szerettük volna bennük, hogy személyiségükkel, magatartásukkal pozitív mintát nyújtanak fiúgyermekeiknek, valamint elismeréseikkel, szeretetükkel nagy hatást gyakorolnak kislányaikra. Egy gyermek számára az anya mellett az apa jelenti a nagy kincset, mivel „gyermekkorban nincs másra nagyobb szükség, mint az apa védelmére” (Sigmund Freud)

Ünnepélyünket diavetítéssel zártuk, melynek utolsó képsorán egy nagyon lényeges üzenet volt olvasható: „A legfontosabb dolog, apa, amit tehetsz értem, hogy szereted az édesanyámat!”

Bedőházi Emese Aranka, Sikó Réka óvónők

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.