Felhívás!

Madárvédelem felsőfokon

Madárvédelem felsőfokon Cseperedő

A Rara Avis Egyesületet 1998-ban alakította meg néhány lelkes természet és madárszerető ember. Első rendezvényük a Madárkarácsony volt, melyet 1999-ben a megyeszékhelyi központi parkban tartottak. Azóta az egyesület több száz eseményt szervezett több ezer gyerek részvételével.

Az egyesület célja, küldetése: széles kőrben népszerűsíteni a madárvédelmet. A természet iránti szeretetet, tiszteletet már kisgyerekkorban el kell kezdeni, ezért óvodákban, iskolákban tartottak, tartanak előadásokat, szerveznek közös programokat.

– Előadássorozatokat indítottunk óvodákban, iskolákban. A madarakról beszéltünk, rajzversenyeket, kiállításokat szerveztünk, és bevontuk a gyerekeket a gyakorlati madárvédelemben. Minden év decemberében, madárkarácsonykor a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal támogatásával felállítunk egy nagyméretű dúcetetőt a központi parkban. Az az iskola vagy óvoda, mely az egyesülettel közös természetvédelmi, madárvédelmi programban részt vesz, az a madarak és fák napján, ünnepélyes keretek között megkapja és „hazaviheti” az etetőt, vagyis a tanintézmény udvarára kerül végelegesen. Így minden évben új madáretető készül, ebben az évben a 19. madáretetőt adjuk majd át május tizedikén, a Székely Mikó Kollégiumnak. A gyerekek nagyon lelkesek, nyitottak, nekünk az a feladatunk, hogy pozitív élményt nyújtson minden egyes rendezvényünk – mondta el Kelemen László elnök.

Az egyesület programjai közül a legnépszerűbb a már említett madárkarácsony, ami kezdetek óta működik. Nemrég indították el a Lesőfákat az ölyveknek című gyakorlati madárvédelmi programot, ami nagyon sikeresnek bizonyult.

– Új programokban is gondolkodunk, rendezvényeket szervezünk, mint amilyen a hétvégén is lesz Erdőfülén, ahol a helyi iskolásokkal közösen megyünk kirándulni, szánozni, bográcsozni, miközben előadások lesznek a madarakról és madármegfigyeléseket is végzünk. Az elmúlt húsz év során több ezer gyerek nőtt fel úgy, hogy részt vett legalább egy rendezvényünkön. Nagy örömmel tölt el, hogy meglett fiatalemberek mesélik, hogy iskolás korukban részt vettek a madárkarácsonyon – meséli az elnök.

Minden évben megerősítik a kezdeti célkitűzésüket, a fejlesztést pedig prioritásként kezelik.

– Az alapszabályzatunkba ugyan nincs leírva, de már a kezdetekkor megbeszéltünk, hogy a jó ötletet támogatjuk, bármelyik tagunktól származik is az. Tehát így az év elején még nem tudom, ki milyen öletettel fog előrukkolni, azt viszont biztos, hogy a jó ötlet mellé odaállunk, igaz nem teszünk le pályázatot, azt részben önerőből oldjuk meg, ez mindig is így volt, mert az ötletgazda nem csak ötlettel kell jöjjön, hanem annak a gyakorlati kivitelezésével, és költségszámolással is. Továbbá tervben van, hogy a Sepsi Rádióval partnerségben Sepsiszentgyörgyön is bekamerázunk egy gólyafészket, mint Oltszemen. Így húsz év elteltével, úgy látom, a célja mentén halad a Rara Avis Egyesület, létezése beivódott a köztudatba. Itt jegyezném meg, hogy az egyesület nevét Geangălău Lenke tanítónő adta – magyarázta Kelemen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.