Felhívás!

Lia zongoraművész szeretne lenni

Lia zongoraművész szeretne lenni Cseperedő

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum harmadik osztályos kisdiákja, Kádár Lia már négyéves korától zongorázik. Több hazai és nemzetközi versenyen vett részt, legutóbb a hat megye részvételével megszervezett regionális hangszerolimpiászon első helyen végzett.

– Lia tehetsége nem csak a hangszertanulásban, hanem szinte minden területen kiemelkedő. Rendkívül széles látókörű és nagy érdeklődésű tanuló, nyitott mindig az újabb kihívásokra, nagyon szorgalmas és erősen motiválja a gyakorlásban a színpadi fellépés, versenyhelyzet, így már kisiskolásként több versenyen is kamatoztatta kiváló zenei képességeit. A színpadi magatartása nagyon stabil, azon ritka diáktípusba tartozik, aki ilyenkor tudja a legtöbbet kihozni magából – jellemezte tanítványár Bokor Zsuzsa zongoratanár.

Lia ebben a tanévben már több versenyen bizonyított, decemberben a Magia Colindelor IX. Nemzetközi versenyen I. helyezett lett, akár csak egy évvel korábban, a megyei és a regionális hangszerolimpiászon szintén első helyen végzett. Tavaly a Șansa Egală országos versenyen II. díjat nyert.

– Minden eredményemre büszke vagyok, hiszen rengeteg munka, gyakorlás van benne. A legutóbbi versenyre, a regionális hangszerolimpiászra is sokat készültem, naponta két órát gyakoroltam. Éreztem, hogy jól sikerült az előadásom, de nem számítottam arra, hogy első helyen fogok végezni. Zongorázáskor a ritmusra kell elsősorban figyelni, arra, hogy ne nyomj le véletlenül egy téves billentyűt. Az is fontos, hogy ha tévedtél, tudj továbblépni, folytatni a darabot. Úgy gondolom, hogy egy előadás attól lesz jó, ha sikerül átadni a zenemű hangulatát, érzelemvilágát, ezért megpróbálok mindig egy találó történetet elképzelni a darabhoz. A siker elérésében a tehetség is fontos szerepet játszik, de szorgalomra és kitartásra is szükség van – mesélte a kisdiák.

– A siker csakis a tehetség és a szorgalom ötvözetéből jöhet létre, ha a tehetség megteszi a saját „erőfeszítését” és a veleszületett adottságai mellé társul a kitartó munka, szorgalom és alázatosság. Igyekszem minden gyereket úgy segíteni, ahogy neki a legjobb. Vannak kiemelkedő tehetségek, akik kimondottan szeretik a versenyhelyzetet, a megmérettetést és a színpadon nagyon otthonosan mozognak, „színpadra születtek”, és vannak, akiket többet kell bátorítani, de mindenképp a pozitív hozzáállásra próbálom megtanítani őket, és arra, hogy élvezettel, átéléssel játsszák a műveket.

Fontos, hogy élményként élje át a zongoratanulást, élvezettel és szeretettel játsszon a hangszeren és ne a megfelelési vágy – tanárnak, szülőnek – hajtsa. A gyerek attól tanul, akit szeret. Ha a tanár szeretettel és tisztelettel viszonyul a diákjához, akkor kiépül egy őszinte kommunikációra alapuló tanár-diák kapcsolat, ami nagyon fontos egy kiegyensúlyozott diák életében, és örökre szól – emelte ki a pedagógus.

A kis zongoristának sikerült leküzdenie a lámpalázát, ma már magabiztosan áll ki a színpadra.

– Régebb nagyon drukkoltam az előadások előtt, de sikerült leküzdenem a lámpalázam, mert arra gondolok, hogy egyedül vagyok. S bár ezt a hangszert nem én, hanem a szüleim választották számomra még négyéves koromban, mára már nagyon megszerettem és kitartottam mellette – mondta.

Lia jó tanuló, kedvenc tantárgya a torna és az angol. Szabadidejében olvas, zenét hallgat, táncol, fest, görkorizik és a testvéreivel játszik. Minden nap szeretettel ül le a hangszere mellé, hiszen tudja: ahhoz, hogy elérje célját és zongoraművész legyen, kitartásra, sok gyakorlásra van szükség.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.