Hirdetés
Hirdetés

Lelki és a mentális egészség

Lelki és a mentális egészség Cseperedő

A serdülőkor életünk egyik legnehezebb és legkritikusabb időszaka, ami tulajdonképpen átmeneti időszak a gyermekkor és a felnőtté válás között. Embere válogatja, hogy könnyedén, nehezen, esetleg kimondottan komoly harcok árán vészelik-e át a kamaszok ezt az időszakot. A szülőknek és a pedagógusoknak sok türelemre és kemény kitartásra van szükségük ahhoz, hogy ebben az időszakban megfelelően kezeljék és tolerálják a serdülők hangulatváltozásait.

Hirdetés
Hirdetés

 

Mindezek tudatában ebben a tanévben a Székely Mikó Kollégium hetedikesei számára elindítottunk egy mentálhigiénés projektet, aminek a segítségével a lelki és a mentális egészség fontosságát próbáltuk népszerűsíteni a diákjaink körében, azzal a céllal, hogy segítsünk a pandémia idején megnyirbálódott interperszonális kapcsolataik helyreállításában, amit nagymértékben befolyásolt az online oktatással járó elszigeteltség is.

Osztályfőnökként úgy gondoltuk, hogy a serdülőkor problémáinak megelőzése érdekében erre a korosztályra nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ezért a projekt során iskolánk hetedikes évfolyamának mind az öt osztályközössége részt vett ebben a programban. A tevékenységeket Orbán Imola, a Bóbita Egyesület vezetője, élménypedagógiai tréner, pszichológus, módszerfejlesztő szakember és komplex alkotásterápiás csoportvezető irányította, aki olyan programot kínált számunkra, amely az önismeret és a pedagógiai munkába beépíthető interperszonális intelligenciát és vizuális intelligenciát megszólító interaktív módszereinek a segítségével megvalósuló kreatív személyiségfejlesztő műhelymunkára épült.

Az osztályközösségeken belül szervezett tevékenységek önismereti foglalkozásokkal indultak, amelyek olyan tematikus egységek köré épültek mint „nézz szembe, önmagaddal!”, „a belső iránytűnk”, „a csoport és én”, „a csoport mint érték”, „a belső értékrendszerünk térképe”, „híd a gondolataink és érzelmeink között”. Ezt követően a diákok kiscsoportos foglalkozásokon vettek részt, amelyek során a mindfulness-teljesítmény és viselkedésváltozás eszközeivel ismerkedtek meg, ennek egyben bullying megelőzési célja is volt. A tevékenységek művészetterápiás módszereket alkalmazó műhelygyakorlattal zárultak, amely során a diákok kibontakoztathatták a bennük rejlő önfeltáró alkotó képességüket a „Változás” témáján belül megalkotott kollázs és montázs technikák által. Az alkotó önfeltáró munkát megelőző beszélgetések, témaboncolgatások, önreflektálásukat elősegítő mozzanatok támogatták felvállalni a számukra ismeretlen vizuális művészetterápiás módszert, ahol az árnyék mögül kibújtak a megoldások, lehetőségek, erőforrások, új színt és formát ígért a komfortzónán túli megélés. Nagy érdeklődéssel szemlélték egymás alkotásait, és megérezték, értették egymást lelki rezdüléseit.

A tevékenységeken résztvevő osztályfőnököknek is hasznosnak voltak ezek a foglakozások, mivel olyan helyzetben ismerhették meg a diákjaikat, amelyekre a tanórák és az osztályfőnöki órák alatt nem nagyon adódik lehetőség.

Köszönjük Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának az anyagi támogatását, valamint a Székely Mikó Kollégium Szülői Bizottságának a segítségét, amely által megvalósulhatott ez a projekt. Meggyőződésünk, hogy érdemes volt belevágni, hisz a programban résztvevő diákok sokat gazdagodtak úgy egyéni, mint közösségi szinten a tevékenységek során átélt élményeik által, bátorítást kaptak arra, hogy közeledjenek az önismereti témákhoz, belső ösvényeik feltárásával, kapcsolódjanak új közösségi utakhoz.

 

Dr. Kinda Eleonóra projektfelelős osztályfőnök

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük