Felhívás!

Könyvajánló kicsiknek és nagyobbaknak

Könyvajánló kicsiknek és nagyobbaknak Cseperedő

Ha már túl vagytok a kötelező házi olvasmányokon, és szeretnétek valami jó könyvet olvasni, de nem tudtok választani, keressétek fel a Bod Péter Megyei Könyvtár honlapját, ahol az intézmény munkatársai korosztályra lebontott képes könyvajánlót tettek közzé. A szakemberek így nyújtanak segítséget abban, hogy mindenki megtalálja az érdeklődési körének megfelelő olvasmányt.

A kisiskolások és gimnazisták mellett az óvodások, illetve kisgyerekes szülők számára is ajánlanak köteteket. Rövid és könnyen érthető mondókák, különböző típusú mesék, gyerekekről szóló, a beilleszkedést, elfogadást az összetartozás érzését erősítő történetek, versikék, a korosztálynak megfelelő ismeretterjesztő könyvek közül választhatnak a szülők.

Az elemi osztályos kisdiákoknak a mesék mellett sulis, autós, humoros „rosszcsont” könyveket is ajánlanak, mint Zágoni Balázs: Barni és a lányok, Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami, vagy Timo Parvela: Ella és barátai, de ismeretterjesztő kötetek közül is választhattok, megtudhatjátok, miért sós a tenger, vagy azt, hogy miért jön vissza a bumeráng.

A gimnazistáknak a tinédzserkorral kapcsolatos, barátságról, szerelemről, különbözőségekről, lázadásról szóló könyveket ajánlanak. Anna Woltz: Száz óra sötétség című kötete a lázadásról szól, L.I. Lázár: Rejtőző kavicsok a látszat és valóság közti különbségre világít rá. Az örökzöld indiántörténetek, a humoros családregények is megtalálhatók az ajánlott könyvek között.

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a kiskorú életkorának megfelelő könyveket olvassunk fel neki vagy adjunk a kezébe. Az olvasásra való nevelés nem az iskolában, hanem már a gyermek születésével, egyesek szerint már előtte megkezdődik. A kicsiket megnyugtatja a felolvasás, a nagyobbakkal már együtt lehet nézegetni a szépen illusztrált kiadványokat, a könyvtárba is el lehet látogatni.

A pszichológusok szerint már fél éves babának lehet mesét, verset felolvasni. A történetekben fellelhető szavak kiegészítik a beszéd során használt kifejezéseket, így gazdagodik a kicsi szókincse. Az a gyerek, aki már kisgyerekként megismerkedik a könyvek világával, nagy valószínűséggel iskolásként, majd felnőttként is sokat fog olvasni. Az olvasás azért fontos, mert fejleszti a gyerekek képzelőerejét, a kreativitásukat, a koncentrációs képességüket, s nem utolsó sorban ez a tevékenység olyan aktív elfoglaltság, amely során bővíthetik ismereteiket, idegen világokat ismerhetnek meg, fedezhetnek fel. Az olvasás egyfajta terápia is lehet, például a kamaszkori kíváncsiság idején. A könyvekből, egy-egy jól kiválasztott történeten keresztül választ, megoldást kaphat a tinédzser az őt foglalkoztató kérdésekre. A Bod Péter Megyei Könyvtár – a könyvek mellett – gazdag DVD- és CD- gyűjteménnyel is rendelkezik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.