Hirdetés
Hirdetés

Kisbacon büszkesége

Kisbacon büszkesége Cseperedő

A kisbaconi Benedek Elek-iskola harmadik osztályos kisdiákja, Nagy Adorján szereti a verseket, de a matematika is érdekli, és nem riad vissza a megmérettetéstől sem. Az elmúlt tanévben a Számok szárnyán című megyeközi levelező versenyen ezüstérmet kapott, idén a nagygalambfalvi általános iskola által 19. alkalommal meghirdetett „Fától fáig, verstől versig” online szavalóversenyen pedig dicséretben részesült.

Hirdetés
Hirdetés

– Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy dicséretet kaptam. Tavaly is részt vettem a Kányádi Sándor online szavalóversenyen, akkor nem sikerült helyezést elérnem, ezért nagyon örültem, hogy idén a legjobbak közé kerülhettem. A Bot és furulya című verset mondtam a szavalóversenyen, amit a tanító néni választott ki. Édesanyám segített a felkészülésben, együtt gyakoroltunk, mert online tanításban tanultunk akkor – magyarázta a kisdiák.

Az a tény, hogy a vetélkedő online formában zajlott, megkönnyítette a dolgát, hiszen nem kellett közönség elé kiállni, otthoni környezetben tudta elmondani a verset.

– Szívesen mondok verset közönség előtt is. Előző években is részt vettem a Kányádi Sándor szavalóversenyen, a Vidám Versek Versmondó versenyen, valamint a Számok szárnyán című megyeközi levelező versenyen, amelyen az elmúlt tanévben ezüstérmet kaptam. Idén is beneveztem a Számok szárnyán című versenyre, még nem tudom, hogy milyen eredményt értem el – tette hozzá mosolyogva.

Adorján kitűnő tanuló, kedvenc tantárgya a matematika. Szabadidejét olvasással, legózással tölti és segít szüleinek a ház körüli munkákban.

Diák és pedagógus számára a versenyekre való felkészülés plusz munkát jelent, de úgy vélik, hogy a siker mindenért kárpótolja őket és erőt ad a folytatáshoz.

– A felkészülés mindig motivál, izgalommal tölt el, próbálok a gyerekek egyéniségéhez közel álló verseket választani, így jobban magukénak érzik azt. Sajnos, idén nem a számításaink szerint alakult a felkészülés, mivel nem találkozhattunk, épp ezért hálás vagyok a szülőknek, akik nagy segítségemre voltak ebben. Mindig azzal biztatom a gyerekeket, hogy elsősorban szeretetből mondják a verset, próbáljanak élményt nyújtani a hallgatóságnak az előadásuk által, ne csak a díjazásra gondoljanak. Hatalmas érzelmi töltetet, élményt kapnak egy-egy verstanulás által, oldja a gátlásaikat, fejleszti a memóriájukat, gyarapítja a szókincsüket, önismeretet tanulnak. Ugyanakkor egy versenyen fel tudják mérni a képességeiket, értékelni tudják önmagukat. Nyilván, mindezek mellett hatalmas elégtétel, ha a befektetett munkájuknak gyümölcse is lesz és díjat szereznek. Ebben a tanévben egy határon túli online versmondó versenyen is részt vettünk, amelyen III. helyezést értünk el, valamint négy tanítványom résztvevője egy jelenleg még folyamatban levő online szavalóversenynek is. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy kis faluban, szülőfalumban taníthatok. Szeretek foglalkozni minden gyermekkel külön-külön is, megkeresve azokat a képességeiket, amelyekben jobban tudnak teljesíteni. A tanítványaim sikerei az én sikereim is – mondta Kolcza Judit tanítónő.

Adorjánon kívül még három tanítványa vett részt a szavalóversenyen, s bár nem nyertek díjat, mindannyian egy szép verssel lettek gazdagabbak.

– Összevont osztályban tanítok, ezért lehetőségem volt Adorjánon kívül még három tanítványomat, Veres Anita előkészítő osztályost, Bedő Hanna Boglárka és Benkő Boróka negyedik osztályos tanulókat is beneveznem a szavalóversenyre. A nagyobbakkal sikerült néhányszor találkoznunk, így átbeszéltük a vers elmondásának apróbb részleteit, hangsúlyt fektetve az előadásmódra, a szép, tiszta beszédre, arcjátékra, hangszínre, szünetek betartására. Versszerető embernek tartom magam, igyekszem tanítványaimat is erre nevelni. Öröm, büszkeség és hála tölt el, ha egy tanítványom sikeres, jó eredményeket ér el. Ezt értem a jelenlegi, de a régi tanítványaimra is. Nyomon követem életüket, munkásságukat, és bizony nagyon sokszor tapasztalom azt az érzést, hogy büszke vagyok rájuk és szívből örülök a sikereiknek – fejtette ki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük