Hirdetés
Hirdetés

Kalandozás, felfedezés, ismeretek bővítése

Kalandozás, felfedezés, ismeretek bővítése Cseperedő

Pap Ede Balázsnak a földrajz a hobbija: atlaszokat és térképeket tanulmányoz, olvas, fejleszti magát. A Mikes Kelemen Líceum hetedik osztályos tanulója ebben a tanévben a Terra földrajzolimpiász és a 28. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny második helyezettjeként továbbjutott az országos szakaszra. A felkészülésről, a földrajzról és a tervekről beszélgettünk a diákkal és felkészítő tanárával, Bokor Ildikóval.

Hirdetés
Hirdetés

– A természet és a földrajz mindig is közel állt hozzám, minden egyes nap egy kicsit elméláztam a földgömböm ellőtt. A föld minden egyes tája, természeti adottsága és szépsége érdekel – magyarázta a hetedikes fiú.

– Balázs már ötödik osztályban is részt vett a Terra versenyen. Tavaly hatodikosként dicséretet kapott. Idén a Teleki Pál versenyre is benevezett, amely köztudottan egy nehéz megmérettetés, és nagy örömünkre második helyezést ért el. Déván lett volna az országos szakasz március végén. Következett a Terra verseny, ahol megismételte a teljesítményét, második helyezettként itt is továbbjutott az országos szakaszra. Végtelenül sajnálom, hogy a jelenlegi helyzetben több mint valószínű, hogy elmaradnak ezek a versenyek – mondta Bokor Ildikó.

Balázs illemtudó, szerény, szorgalmas diák, jó tanuló, jól teljesít más tantárgyakból is. Az eredmények mögött következetes, kitartó munka áll.

– Nagyon sokat tanultam, de a tanárnőm is rengeteget segített a felkészülésben. Ennek ellenére nem is álmodtam volna, hogy ilyen sikert érek el – tette hozzá Balázs.

– A földrajzot mindössze heti egy órában oktatjuk. Balázs ahhoz a generációhoz tartozik, akik ötödik osztálytól kezdve jó esetben is csak második félévtől rendelkeznek tankönyvvel. Ez megnehezíti a tanárok és a tanulók munkáját is. A versenyek előtt hetekkel megkezdtük a felkészítőket. Nem tudtunk túl sokat találkozni, mert ő nem maradhatott el a tanórákról, délután fociedzései voltak, vagy kellett igyekezzen haza Kőröspatakra. A Teleki Pál verseny előtt megsérült a lába, és napokig iskolába se járt. A felkészítőkön újra magyaráztam bizonyos fogalmakat, kiegészítettem a leckéket, teszteket adtam ki neki, válaszoltam az esetleges kérdéseire és szúrópróbaszerűen kikérdeztem. A felkészülés nagy része az ő érdeme – véli a pedagógus.

Balázs a versenyeken igyekszik a legjobbat kihozni magából. Ha kudarc éri igyekszik mielőbb túllépni rajta, de a tanulságot mindig levonja.

– A kudarc kicsit elkeserít, de ebből tanulok és ösztönöz arra, hogy odaadóbban teljesítsek. A siker viszont örömöt és ösztönzést nyújt számomra. Remélem, a továbbiakban is remekül tudok teljesíteni – mondta.

– Mindig úgy indítom el a tanítványaimat a versenyekre, hogy próbáljanak maximálisan teljesíteni a képességeiknek megfelelően és hogy nemcsak magukat, hanem a Mikes Kelemen Líceumot is képviselik. Földrajzból nincs sok verseny szervezve, és az is az igazsághoz tartozik, hogy hiába van sok tanulónak tízese ebből a tantárgyból, csak kevesen jelentkeznek a megmérettetésekre. Sok a tanulnivaló egyébből is, nem mellékesen szombaton szoktak lenni a versenyek. A megtanult ismereteket nem lehet később nemzeti vizsgán értékesíteni. Ezért még inkább értékelendő Balázs teljesítménye, lelkiismeretes munkája és szorgalma. A megyében elég sok jól felkészített diák van földrajzból, erős a mezőny, ellenfélből nincs hiány! – tette hozzá a pedagógus.

A siker diákra és tanárra egyaránt ösztönzőleg hat.

– Egy visszaigazolás, hogy nem volt hiába a sok tanulás és tanítás. A tanítvány sikere a tanár eredményessége is. Ugyanazt érezzük, mint az edző, amikor a sportolója feláll a pódiumra – mesélte mosolyogva a tanárnő.

Balázs kedvenc tantárgya a földrajz és a testnevelés. Szabadidejében focizik, videójátékozik, és igyekszik minél több időt tölteni a családjával. Felnőttként sportoló szeretne lenni, vagy olyan szakmát választana, amellyel valamilyen formában az emberek segítségére tudna lenni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük