A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Ismereteiket bővítették

Ismereteiket bővítették Cseperedő

2003-ban kezdődött a testvériskolai kapcsolat a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a magyarországi Súr község (Komárom-Esztergom megye) Arany János Általános Iskolája között. Az eltelt időszakban, a nyári szünidőkben az iskolák küldöttségei felváltva látogatták egymást. Idén Súrban került sor a 16. találkozóra.

A testvériskolai látogatáson 24 diák vett részt és 8 felnőtt, pedagógusok és szülők. A magyarság legrégibb történelmi és vallási kegyhelyeinek a megismerése volt a cél, az első állomás Eger városa volt. A következő napot Budapesten töltöttük. A városnéző körúton megtekintettük a Csodák Palotáját, a Hősök terét, a Városligetet, a Budai Várnegyedet. A harmadik napon a Visegrádi várat látogattuk meg, majd Esztergom következett. A következő három napban a súri vendéglátó családokkal közösen szerveztünk programokat, melyek alkalmával további történelmi helyszíneket kerestünk fel. Az utolsó nap a kikapcsolódásé volt a pápai élményfürdőben. Nagyon tartalmas kirándulás volt, hisz sok olyan helyszínt felkerestünk, amelyekről a diákok irodalom- és történelemórán már hallottak.
Nagy öröm a szervezők számára, hogy a régi barátságok mellett újak is születtek a sepsiszentgyörgyi és a súri diákok között. Köszönet illeti a diákok szüleit, a Mikes Kelemen Líceum Alapítványt, valamint a városi tanácsot, hogy anyagi támogatásukkal hozzájárultak a táborozás sikeres lebonyolításához.
Bokor Ildikó és Varga Csilla

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Alusznak-e téli álmot a medvék?

Alusznak-e téli álmot a medvék?

Régen úgy tanultuk, hallottuk, a mesében is azt olvastuk, hogy ősszel a medvék jól meghíznak majd bemennek a barlangjukba és téli álomba merülnek, hibernálnak: a testhőmérsékletük lecsökken az életfunkciójuk – szívverésük, légzésük – anyagcseréjük lelassul. A hosszú tél folyamán, amikor a medve hibernál a felhalmozódott zsírt dolgozza fel, az táplálja, amikor ez elfogy a talpát nyalja mert jó zsíros. Majd február másodikán felébred, kijön a barlangól és ha meglátja az árnyékát visszamegy, mert későre fog kitavaszodni, ha nincs árnyék akkor már nem megy vissza mert hamarosan megérkezik a várva várt tavasz.