Felhívás!

Interkulturalitás a Gulliver óvodában

Interkulturalitás a Gulliver óvodában Cseperedő

Cultures & interculturality címmel Erasmus+ pályázatot nyert a sepsiszentgyörgyi Gulliver óvoda, az interkulturalitás számunkra kulturális cserét, párbeszédet jelent. Egyszerre több nyelvet beszélni kincs, egyszerre több kultúrában otthon lenni felbecsülhetetlen érték, valljuk.

Ezen értékek népszerűsítése, felgöngyölítése érdekében Erasmus pályázatokkal is próbálkoztunk, többé-kevésbé sikeresen. Első sikerünk 2015-ben a kreativitásunk fejlesztésére, nyelvtanulási módszereink bővítésére kiválónak minősült. Ahhoz, hogy egy újabb lehetőséget kapjunk a tanulásra, tapasztalatcserére, szükség volt egy csapatra. Farkas Szilvia, Szőcs Mónika, Ugron Kinga, Asztalos Enikő, Borka Katalin, Tomos Gabriella olyan csapatot alkotott, amelynek az ötleteit felpártolta és kivitelezte óvodánk egész munkaközössége. A Farkas Szilvia által keretekbe töltött és kivitelezett pályázatunknak egy angol és egy török partnere volt. Angol partnereink a Brexittel „angolosan” leléptek, így az isztambuliakra és ránk maradt a feladatok kivitelezése.

2020 januárjával elkezdődött egy tartalmas időszak, amikor egymás kultúráját, hagyományait, az óvodák jó gyakorlatait osztjuk meg. A kapcsolattartás a világháló segítségével történik, és két-két helyszíni látogatással kerekedik egésszé, vers, mese, néptánc, kézműves tevékenységek szervezésével. A „storytelling” vagyis a mesélés változatainak megismerését segítik a tanulmányi kirándulások és a „playback”színházzal való ismerkedés. Az első találkozásra február végén került sort. Óvodánkban fogadtuk a Papatya Anaokulu (Margaréta óvoda) isztambuli óvoda vezetőjét és három óvónőjét. A négy együtt töltött nap rávilágított arra, hogy bár földrajzilag nagyon messzire vagyunk egymástól, vannak közös kiinduló pontjaink. A közös nyelvünk az angol, de hamar rájöttünk, hogy rengeteg közös magyar-török szavunk van, ezek felfedezése, kimondásának élménye dúsította a kirándulás, a közös étkezések, a nemezelés perceit. Örömmel várjuk vissza partnereinket, és izgalommal nézünk elébe annak a napnak, amikor mi is elindulunk Isztambul felé.

Tomos Gabriella

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.