Hirdetés
Hirdetés

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál Cseperedő

Idén szeptember 25. és október 2. között kerül megszervezésre a VI. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál. A koronavírus-járvány miatt tavaly kizárólag online, idén pedig hibrid formában zajlik az esemény. A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület által szervezett rendezvénysorozaton való részvétel regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés

– A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál által közvetített értékek, melyeket a népmesék több száz éves bölcsessége hordoz, nemcsak szórakoztat, feszültséget, szorongást old és üdít, ismeri a világban létező összes emberi problémát és a megoldást is. Ráadásul a résztvevők megismerik saját anyanyelvi kultúrájuk eddig talán számukra rejtett oldalát, melyet a mesék hordoznak, szókincsük bővül, mesehallgatásra, olvasóvá nevelésre alkalmas. 2016-tól ezért sikerült szellemi és anyagi támogatást kapni közösségi és vállalkozói köröktől. A mesék népszerűsítése mellett a hangsúly ezen a rendezvényen az élőszavas mesélésen, a belső képek gyártásán, bizonyos helyzetek átkeretezésén, a mesehallgatási transzon és a mesék gyógyító erején van. Különös tekintettel a pandémiás helyzetre (a megnövekedett szorongásos esetszámra) a mesék mentálhigiénés funkcióival és a rugalmas alkalmazkodóképesség témakörével dolgozunk. A gyerekek és felnőttek, osztályok és csoportok, olyan kis és nagy közösségi élmények részeseivé vállnak, melyek kamatoztatása a társadalom minden területére kiterjed – mondta el Szabó Enikő szervező, meseterapeuta.

Idén a népmesék szerepe a mentális egészség megőrzésében témát járják körül a helyi és nemzetközi szakértők. Szakmai műhelymunkák, képzések, előadások során hallgathatnak a szülők, pedagógusok, könyvtárosok, pszichológusok, gyerekek és felnőttek élőszavas mesemondást, előadásokat a mesemondásról, illetve ennek jótékony hatásairól.

A rendezvény idei meghívottjai mesekutatók, mesemondók, mesepszichológusok és pedagógusok: dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó, dr. Kádár Annamária mesepszichológus, Élő Fruzsina meseterapeuta, pszichológus, Luzsi Margó, Zámborszky Eszter és Rotundu Cojocaru Mirela mesemondók, Bajzáth Mária mesepedagógus, valamint Szabó Enikő meseterapeuta és Csavar-Mátis Katalin meseterapeuták.

– A Tipe Tupa Egyesület tizenkét éve foglalkozik rendezvények, ismeretterjesztő előadások, képzések szervezésével. A Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztiválon pedig hatodik alkalommal látjuk vendégül a nemzetközi meseszakértői társadalom nagyágyúit. Az átlagos 1500-3000 fős részvétel mellett, a tavalyi pandémiás helyzet miatt online-ba került fesztivál nézettsége elérte a közel 20.000 főt. Idén, a fesztivál hibrid formában zajlik, mindenki válogathat a számára megfelelő programok közül – emelte ki Szabó Enikő.

A VI. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál a mentálhigiénés egyensúly és a reziliencia (rugalmas alkalmazkodóképesség) jegyében zajlik majd a fizikai térben Bihar, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros megye különböző településein és bizonyos programok online is követhetőek szeptember 25. és október 2. között.

Sepsiszentgyörgyön szeptember 30-án, 17 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban, dr. Kádár Annamária mesepszichológus, dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó és Szabó Enikő meseterapeuta, mesemondó közös előadásával és élőszavas mesemondással ünneplik meg a Népmese napját. Lásd még a 14. oldalon.

További információk a https://www.facebook.com/holnemvoltmese linken, az események címszó alatt találhatóak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük