Felhívás!

Hatan a megyei fordulón

Hatan a megyei fordulón Cseperedő

Kiválóan teljesítettek a csernátoni Bod Péter Általános Iskola diákjai a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Verseny helyi fordulóján, nyolc diákból hat jutott tovább a megyei szakaszra. A legjobb eredményt Szabó Gabriella nyolcadikos és Kosztándi Noémi ötödik osztályos diákok érték el.

– Gabriella csendes, megfontolt lány, néha bizonytalan, de bátran kérdez, és hibáit törekszik kijavítani. Az elvállalt feladatokat idejében elkészíti. Noémi kedves, vidám kislány. Makacs, de megbízható és szorgalmas, igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Mindketten szeretnek olvasni – jellemezte tanítványait Pakó Márta magyartanárnő.

Gabriella a kézdivásárhelyi mazsorettcsoport tagja, kedvenc tantárgyai a zene, a rajz és a magyar. Noémi szeret kerékpározni, az angol, magyar, zene, rajz, történelem és román tantárgyakat kedveli.

A pluszmunka sem a diákoknak, sem a tanárnak nem jelent terhet, önként vállalják, és örömmel végzik. A kitartó, következetes munka mindig meghozza az eredményt, ami erőt ad a folytatáshoz.

– A versenyre való felkészülés sok munkával jár, a feladatlapok kiválogatása, néha kreatív, új feladatok összeállítása, azok kiértékelése, megbeszélése. Sokszor ugyanazt a feladatlapot többször is ki kell dolgozniuk, mert addig nem fogadom el, amíg ha nem is tökéletes, de a követelménynek megfelelő kell legyen számomra. Néha ez nem tetszik a diákjaimnak, de amikor sikeresen térnek vissza bármilyen megmérettetésről, versenyről, akkor elmondják, hogy jól cselekedtem – magyarázta a pedagógus.

Pakó Márta szeret tanítani, gyerekek között lenni.

– Szeretem a munkámat, a diákokat, azokat, akiknek van kérdésük, érdeklődnek, csillog a szemük, ha valami újat tudnak meg, akik szívesen dolgoznak pluszba, mert kíváncsiak az újra, kreatívak, mert mernek tenni azért, hogy mások felfigyeljenek rájuk. Én hiszek és bízok ezekben a diákokban, mert a szorgalommal, kitartással és becsülettel végzett munka mindig meghozza gyümölcsét. A siker erőt, biztonságot, bizalmat, büszkeséget ad, elfeledteti a sok munkát. A szép eredmények örömkönnyeket okoznak, és újabb lépések előre, mert érdemes dolgozni ezekért a szép dolgokért – tette hozzá.

A helyes magyar beszéd és írás, valamint az olvasás népszerűsítését feladatának tartja.

– Vannak diákjaim, akik igenis szeretnek olvasni, mesélni olvasmányélményeikről, másoknak ajánlani az olvasott, érdekes élményeket, ezzel is megcáfolni azt, hogy olvasni már nem divat. A pedagógus feladata is, hogy megszerettesse velük az olvasást. Találjon ki olyan módszereket, játékokat, csoporttevékenységeket, ami által a diák önmaga jön rá arra, hogy olvasnia érdemes, szükségszerű és példaértékű – emelte ki.

A pedagógus nem csak tanít, hanem nevel, értékeket ad át.

– A pedagógus egy nevelő, aki egész életén keresztül tanul, tanít és nevel, a szépre, a jóra, a tisztességre, a becsületre. Én szeretem ezt a hivatást, szerintem jól választottam a szakmámat, boldog vagyok, ha gyerekek között lehetek és taníthatom, nevelhetem őket. Szerintem nekem van a legtöbb gyerekem a világon, és az én gyerekeimnek a legtöbb testvére. Az útra bocsájtó batyuba sok mindent beletennék, de először is a legfontosabbakat, ami számomra értékesek: becsület, tisztelet, bizalom, szeretet, megértés, elfogadás, kitartás. Hogy mit adok át diákjaimnak? Legyenek álmaik, céljaik és azt mindenáron érjék el, ne másoknak bizonyítsanak, hanem saját maguknak, és akkor elmondhatják, a célomat elértem, az álmom beteljesült, mert ezt én akartam – fejtette ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.