Felhívás!

Hangszeres olimpia

Hangszeres olimpia Cseperedő

Besztercén, a Tudor Zarda Zeneiskola adott otthon a regionális hangszer-olimpia versenynek március 5–6. között, melyen a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum és a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola diákjai vettek részt. A háromszékiek kitűnően teljesítettek, három első, öt második, négy harmadik díjjal és egy dicsérettel tértek haza. Ketten továbbjutottak az országos döntőre.

A regionális szintű hangszer-olimpián közel százhetven 3–8. osztályos diák vett részt a brassói, székelyudvarhelyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi, besztercei, sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi művészeti iskolákból.

A Plugor Sándor Művészeti Líceumot nyolc diák képviselte. Sebestyén-Lázár Kata ötödik osztályos fuvolista és Vajda Gergő nyolcadik osztályos trombitás maximális pontszámmal lettek első helyezettek , így Császár Katalin és Veres István tanítványai továbbjutottak az országos szakaszra, ami Kolozsváron lesz megszervezve. Szintén első helyen végzett Kakasi Zsuzsa hetedik osztályos gitáros, akit Kakasi Zsolt készített fel a versenyre. Második helyezettek: Dálnoki Szabolcs hatodikos hegedűs, felkészítő tanára Karácsony Gabriella, valamint a nyolcadikos Huszár Kincső fuvolista és Osváth-Nagy Sándor gitáros. Harmadik díjasok: Babos Kata negyedikes zongorista, Rápolti Irma diákja és a hetedikes Dombi Tivadar klarinétos, akinek hangszeroktatója Szántó Zsombor. A versenyen zongorán kísérték a versenyzőket: Kreht Emese, Ambrus Sándor és Szabó-Siklódi Levente.

A kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskolából Gergely Gábor tanár tanítványai a 3. osztályos Ruszka Mátyás és Gáspár István 2., illetve 3. helyezést értek el zongora kategóriában. Baróthi Zenkő 5. osztályos tanuló fuvolán bemutatott előadása 2. helyezést hozott. Felkészítő tanára Szabó-Bokor Ildikó. A negyedik osztályos Opra Tamás Levente tuba előadását 3. helyezéssel díjazta a zsűri. Felkészítő tanára Borbáth András. Diaconu Mónika tanárnő tanítványa, a 6. osztályos Benkő Karola zongora előadásáért dicséretben részesült.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések okán elmaradt a március 12-re meghirdetett regionális kórusolimpiász, melyen a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Líceum énekkarai képviselték volna megyénket.

– A kórusolimpiászon a régió művészeti líceumaiból csak a sepsiszentgyörgyi és a brassói jelentkezett a versenyre, ami, sajnos arra enged következtetni, hogy a kórus műfaját egyre kevesebb iskola műveli magasabb szinten. Viszont reményt keltő az, hogy iskolánkban, a városunkban egyre több énekkar működik – emelte ki Sebestyén-Lázár Enikő. A Plugor Sándor Művészeti Líceum igazgatója hozzátette: az már biztos, hogy az országos olimpiászokat elhalasztják, egyelőre mindenki vár, a gyerekek otthon készülnek a versenyekre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.