Felhívás!

Gyermeknap

A gyermeknap eredete

A nemzetközi gyermeknapot a világ több országában ünneplik. Hasonló rendezvényeket már a II. világháború előtt is rendeztek: ilyen volt a gyermekhét, amelyet először 1931 májusában tartottak meg, elsősorban jótékonysági céllal. 1923-ban Mustafa Kemal Ata-türk, a későbbi Török Köztársaság alapítója, a térségben dúló függetlenségi háború idején április 23-át a nemzeti függetlenség napjának és egyben gyermeknapnak nyilvánította. Az UNICEF a mai napig április 23-át tartja nemzetközi gyereknapnak. Az 1925-ös svájci Gyermekjóléti Konferencia végül június 1-ét hirdette ki a legkisebbek ünnepéül, és a világ legtöbb országában ekkor is tartják.

(Forrás: network.hu)

Gyereknap a megyeszékhelyen

Sepsiszentgyörgy főtere a gyerekek játékbirodalmává változik. Interaktív játékok és bazár is várja a kicsiket. Mozgásból sem lesz hiány: kötélen csúszás, mászófal, lovagoltatás, zumba és modern táncok is lesznek. A hagyományos, népi játékokkal is várják majd a kicsiket, kötélverést és körmönfonást lehet gyakorolni. Továbbá lesznek repülőmodellek, interaktív játékok és kiskutya-simogatás. Akik a járművek rajongói, megnézhetik majd a rendőrség, csendőrség, a tűzoltóság bemutatóját, de a kicsik által oly kedvelt kukásautó is jelen lesz a helyszínen. A Cimborák Bábszínház, az Andrei Mureșanu Színház, a Művész Mozi és a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény is különleges műsorral készülnek.
Május 28. és 30. között aszfaltrajzversenyre is sor kerül a városban élő gyermekek számára, akiknek ezeken a napokon krétával kell rajzolniuk a város utcáira. Az alkotásokról készített fotókat az alkotó nevével, az alkotás helyszínének megjelölésével és a szülők elérhetőségével együtt a muvhaz@kultura.ro címre várják május 30-án éjfélig. Három kategóriában (óvodások, kisiskolások és nagy gyerekek) díjazzák a legjobb 30 alkotást. Ugyanekkor, a rajzverseny folytatásaként egy meglepetés aszfaltrajzmaratonnal készülnek a szervezők, ahol a Főteret és a #SEPSI installációt színezhetik ki a gyerekek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.