Felhívás!

Gimnazista mesélők

Gimnazista mesélők Cseperedő

A bardoci Balázsi Dorka Olga és a kézdiszentléleki Vargyasi Szabolcs hetedikes, illetve hatodikos diákokat a mese szeretete köti össze. Mindketten a mesék bűvöletében nőttek fel, s nem csak hallgatják, hanem mondják is a történeteket. A Kriza János Országos Mesemondó Verseny megyei szakaszán korcsoportjuk első helyezettjeként tovább jutottak a novemberben sorra kerülő országos döntőbe.

Balázsi Dorka Olga, a bardoci Benkő József Általános Iskola hetedik osztályos diákja rutinos versenyző, óvodás kora óta jár versenyekre, de első alkalommal jutott tovább az országos szakaszra.

– Szeretek mesét mondani, mindig arra törekszem, hogy átéléssel adjam elő a történetet, igyekszem teljesen átadni magam a mesélésnek, és igyekszem a hallgatóságot is magammal ragadni. A megyei versenyen is szívből meséltem, de ennek ellenére nem számítottam arra, hogy ilyen jó eredményt érek el. Amikor már a második díjat is kiosztották, azt gondoltam, na, mehetünk haza. Amikor meghallottam a nevem, akkor sem jött, hogy elhiggyem, a hetedikes között én lettem az első – mesélte Dorka.

A diáklány otthonról hozta magával a mese szeretetét. Családjában úgy vélik, hogy a mese a gyermekek mindennapi tápláléka. Édesapja szerint azok a gyerekek, akik mindennap hallanak mesét, az iskolaéretté válásukkor egy-másfél évvel előzhetik meg anyanyelvi fejlettségben azokat, akiknek ez nem jutott osztályrészül. De nem ezért kell mesélni, hanem azért, mert a kisgyerek lelki és testi egészsége követeli ezt meg. Ilyenkor szárnyalnak, s nő a képzelőerejük!

Dorka szabad idejében olvas és sportol, kedvenc tantárgya a magyar és a román. Középiskolai tanulmányait a megyeszékhelyi Plugor Sándor Művészeti Líceum dráma tagozatán szeretné folytatni.

Oláh József magyar szakos tanár szerint tanítványa fáradhatatlan, megfelelő önbizalommal rendelkezik, nagy a mesélőkedve, s a megmutatni és megmutatkozni akarás vágya. A pedagógus szerint szükség van az ilyen rendezvényekre, de úgy véli, tompítani kellene a verseny jellegét, mert sok ügyesen mesélő diák a versenyhelyzet miatt másként teljesít, s drukkos, izzadságszagú lesz a mesemondó hangulata.

Vargyasi Szabolcs, a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola hatodik osztályos tanulója elemi osztályos kora óta jár mesemondó, szavaló és népdal vetélkedőkre. Negyedik osztályosként a Kriza János Országos Mesemondó Versenyen Napsugár különdíjban részesült. Idén is szeretne jól teljesíteni, és a díjazottak közé kerülni.

– Nagyon szeretem a meséket, mert érdekesek, sokat lehet belőlük tanulni. Versenyek előtt kicsit izgatott vagyok, de érdekes módon, amint leülök a székre, és elkezdem a mesét mondani, megszűnik a világ körülöttem, csak a történetre koncentrálok. Igyekszem tisztán ejteni a szavakat és a hangsúlyozásra is odafigyelek. Akkor sem ijedek meg, ha egy szó nem jut az eszembe, hanem improvizálok, és folytatom a mesét – magyarázza Szabolcs.

– Idén két, a gyerek személyiségének megfelelő mesét választottam ki, s ő döntötte el, hogy melyiket tanulja meg, melyik áll közelebb hozzá. Első lépésként a mesét naponta többször is elolvassa, ismerkedik a szöveggel, gyakorol, de közösen tanuljuk meg, mert utólag nehéz a hibákat kijavítani – magyarázta Vajna Réka magyar szakos tanár. A pedagógus fontosnak tartja az ilyen vetélkedőket, hiszen a mese gyógyszer a léleknek, és történeteket tanulva, mesélve fejlődik a gyerek beszédkészsége, személyisége.

Szabolcs kedvenc tantárgyai közé tartozik a magyar, a torna, a hittan, a magyarság történelem és a matematika is. Szabad idejében szorgalmasan gyakorol a szintetizátoron, ugyanis zenésznek készül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.