A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Főszerepben Nagy Csengele

Főszerepben Nagy Csengele Cseperedő

Kamerák, újságírók, rajongók, vörös szőnyeg, filmfesztivál – ebbe a csodálatos és egyben különleges világba csöppent bele az árkosi Nagy Csengele. A 14 éves lány Szőcs Petra Deva című filmjében játszott főszerepet. A kolozsvári születésű rendező, forgatókönyvíró első nagyjátékfilmjét a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, az ősz folyamán a sepsiszentgyörgyi közönség is megtekintheti.

– Egy véletlenszerű találkozás hozta számomra ezt a filmes lehetőséget. Tavaly nyáron, Árkoson volt megszervezve a Filmtett tábor, én a környéken görkorcsolyáztam. Az egyik résztvevő odajött hozzám és megkérdezte, hogy készíthet-e képet rólam a hajam miatt. Albínó vagyok, így a hajam teljesen világos. Ez a fotó jutott el Szőcs Petra rendezőnőhöz, a szerepajánlattal február végén kerestek meg. Castingokon vettem részt, s végül én kaptam meg a főszerepet – magyarázta Csengele.
A film az árvaházban élő kamasz albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik az önkéntes Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha elárul valakit. Nagy Csengele mellett Mohamed Fatma és Komán Boglárka játszik a filmben, és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei is láthatók. Az alkotást Déván és Petrozsényben forgatták.
– Kató a külsőségeken kívül semmiben sem hasonlít rám. Ő rossz magaviseletű, gyenge tanuló, akit gúnyolnak az albinizmusa miatt. A különbségek ellenére nem okozott gondot számomra Kató megformálása – tette hozzá.
Csengelét nem hozta zavarba, nem bátortalanította el a kihívás, jól érezte magát a forgatáson.
– Eleinte furcsa volt, hogy mindenki próbált az én kedvembe járni, s nem csak azért mert én voltam a főszereplő, hanem, elsősorban azért, mert kiskorú vagyok, s ebből kifolyólag is nagyon odafigyeltek rám. Nem éreztem egy jelenetet sem különösen nehéznek. Volt, amit többször felvettünk, az kicsit fárasztó volt, de nem nehéz – magyarázta.
Kedvenc jelenete az, amikor az érzelmi válságba kerülő főszereplő, Kató a vonatállomáson sír.
– Kicsit féltem ettől a jelenettől, de sikerült olyan állapotba kerülnöm, hogy természetes módon, beavatkozások nélkül eleredjenek a könnyeim. A jelenet felvétele előtt a rendező leültetett a padra, a kezembe adta a forgatókönyvet, hogy olvassam át, majd azt mondta, hogy amikor kész vagyok, amikor sikerül a megfelelő érzelmi állapotba kerülnöm, szóljak. Annyira emlékszem, hogy ültem, bámultam magam elé, fogtam Petra kezét, majd szóltam, hogy most van itt az alkalom, most vegyük fel – mesélte.
A film meghívást kapott a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol Csengele is jelen volt.
– Vörös szőnyeges gála volt, körbe voltam véve fotósokkal, riporterekkel. Levetítették a filmünket, nagyon tetszett. Jól éreztem magam, és nagy élményt jelentett számomra, hogy ott lehettem a filmfesztiválon – mondta mosolyogva.
– Nagyon büszkék vagyunk a lányunkra. A felkérésre mi, szülők, nyomban igent mondtunk, de a döntést Csengele hozta meg. A forgatásra édesanyja is elkísérte. A rendező elmondása szerint teljesen profi szinten csinálta végig. Az egyik jelenetben, a vonatállomáson, az esőben szaladt szemüveg nélkül, s mivel rövidlátó, kicsit féltettem, hogy nehogy valami gond legyen, de ő minden akadályt leküzdött és mindent jól megcsinált – mesélte Nagy Csaba, a büszke édesapa.
Csengele most kezdte a nyolcadik osztályt az árkosi dr. Gelei József Általános Iskolában, tanulmányait a székelyudvarhelyi tanítóképzőben szeretné folytatni. Gyermekpszichológusnak, vagy földrajz tanárnak készül, de megkeresés esetén filmszerepet is elvállalna.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.