Felhívás!

Forradalom utca ’48

Forradalom utca ’48 Cseperedő

Első helyen végzett a Székely Mikó Kollégium csapata a Forradalom utca ‘48 nevet viselő történelmi vetélkedőn, melyre nyolcadik alkalommal került sor az Erdély TV és az RMDSZ szervezésében.

A megmérettetésen öt, háromtagú csapat mérte össze tudását. A Bokor Beáta, Sükösd Ágota és Mátyás Emese kilencedik osztályos mikósok mellett a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum és a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium képviselői versenyeztek.

A vetélkedő, melyet az Erdély TV felvételről közvetített, több versenyszámból tevődött össze, 25 villámkérdéssel indítottak a Petőfi Erdélyben témakörben megadott könyvészetben szereplő információk alapján. A kreatív feladat részeként a csapatoknak egy Instagram-bejegyzésben kellett beszámolniuk egy Petőfivel kapcsolatos forradalmi helyszínről és időpontról.

A sepsiszentgyörgyiek Tordához kapcsolódóan kellett megjelenítsék a korabeli hangulatot egy történeten keresztül. Kiemelt fontossággal bírt a történelmi hitelesség. Aztán a bejátszott 2 perces filmrészletekből kellett felismerni az adott filmet, a jelenetet és a szereplőket. Majd egy jelenet bemutatása következett, a mikósok produkciója Petőfi Szászsebesen való tartózkodásához kapcsolódott. A szövegfelismerésnél a könyvészetben megadott versekből kellett felismerjék a csapatok a szövegrészletet és a csatát, amelyikről szól.

– A verseny forgatókönyvét és a kötelező könyvészetet januárban kaptuk, azóta rendszeresen készültünk, hetente több alkalommal is felkészítőt tartottunk, Petőfi erdélyi útvonalát térképen követtük nyomon, figyelve a helységekre, ahol áthaladt, és a személyekre, akikkel ott találkozott – mondta el Pénzes Loránd, a csapat felkészítő tanára. Kihívást jelentett számukra az Instagram-poszt elkészítése, a legnehezebb a színdarab volt, hiszen lányként csupa férfiszerep jutott nekik, illetve a szászsebesi jelenethez szükséges német szöveg megtanulása sem volt egyszerű egy kezdő németes csoportnak.

– Az elméleti felkészítést az egyik szülő gyakorlati segítsége egészítette ki, aki autóba ültette egy vasárnap a lányokat, és végigkocsikázták azokat az erélyi történelmi helyszíneket, ahol Petőfi is megfordult, ezáltal képet alkothattak a földrajzi viszonyokról, megtekinthették a költő emlékhelyeit: pl. Székelykeresztúron, Fehéregyházán (Petőfi Múzeum, a búni híd, a csata helyszínét, Segesváron az orosz Szkarjatyin ezredes sírját stb.), Szászsebes, Medgyes, Agyagfalva. A vetélkedő pár perce mögött, mondhatjuk, hogy két és fél hónap munka van, nyilván lett volna, mit csiszolni, de tekintve, hogy kilencedikes lányok – akik közül csak ketten jártak társadalomtudomány osztályba –, azon túl, hogy az iskola követelményeivel, napi készüléseivel is meg kellett birkózniuk, szép eredmény, hogy így teljesítettek – összegezte a pedagógus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.