A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Figyelmeztető táblákat

A téma a földön hever, jelen esetben alma, körte, kutyaeledel, nejlonzacskó formájában a Szent Anna-tó felé vezető úton. Ha csak gyümölcs lett volna, az ember még azt gondolhatná, hogy leszakadt a zacskó „füle” és a „károsult” már nem szedte össze annak tartalmát, de mivel kutya eledel is volt a csomóban, nagy valószínűséggel a medvéknek volt szánva a porció.

Köztudott, hogy azon a szakaszon nappal is járnak a medvék élelem után, ugyanis a közösségi oldalakra feltöltött felvételek, fotók igazolják, hogy az emberek, turisták etetik a medvéket. Hogy felelőtlen-e ez a cselekedet? Többszörösen is igen. A vadetetést törvény szabályozza, turisták semmiképp nem etethetnek, nem szoktathatnak egy adott helyre vadállatokat táplék kihelyezésével. Az útszéli medveetetés sem emberre, sem állatra nézve nem jó.
A fent említett útszakaszon sokan járnak. Sokan nem is tudják, hogy vannak medvék a közelben, hogy emiatt életveszélynek vannak kitéve, mert olyan természetű vadak kószálnak a környéken, amelyek elvesztették a természetes félelmüket az emberrel szembe.
Az ott etetett medve hozzászokott az autóhoz, az emberekhez és a könnyen szerzett táplálékhoz. Nos, a medvét nem érdekli, hogy ki eteti, ki nem, és miért. Mikor autót vagy embert lát, úgy reagál rá, ahogy szoktatták, közeledik és várja a táplálékot, ha nem kap, akkor majd maga fog próbálkozni megszerezni. Benyúl az autó lehúzott ablakán, a táplálék reményében megy az autó után. Arról nem is beszélve, hogy aki gyalogosan találkozik egy ilyen medvével, annak milyen következménye lehet.
Nem árt újra átgondolnia annak, aki úgy döntene, hogy élelmet ad a medvének, még egy almát vagy kenyérkaréjt is, mert csak árt vele, semmiképp nem használ, még ha van is rá magyarázata, hogy miért teszi.
Érdemes lenne kitenni egy figyelmeztető táblát, hogy medvét etetni tilos, mert a felelőtlen cselekedettel, medveetetéssel akaratlanul is a medve kilövését segíti elő az, aki ezt teszi.
Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.