Fesztiválok, turnék, új produkciók

Fesztiválok, turnék, új produkciók Cseperedő

Sikeres évadot zárt a Cimborák Bábszínház, összesen 4 előadást tartottak műsoron, vendégalkotók közreműködésével 3 új produkciót is színre vittek, és közel két év után visszaköltözhettek, s újra birtokba vehették a felújított bábstúdiót.

Az új előadások közül A halhatatlanságra vágyó királyfi (rendező: Vajda Zsuzsanna, Pilári Gábor – MárkusZínház) című bábjáték az elmúlás gondolatával foglalkozik, a Tündérek tenyerén (r.: Benkő Éva) a legkisebbeket, a karon ülő kisbabákat szólította meg. A nemrég bemutatott Bálna Béla tengeri történet a barátságról, a felelősségvállalásról és az egymásra figyelésről szól. Kovács Ildikó Cini Samu és Bálna Béla szövegét Nagy Lázár József dolgozta át, aki az előadás rendezője is.
– A Tündérek tenyerén egy újszerű projekt, mely nagy sikernek örvend. Ezzel az előadással a legkisebbek előtt nyitottuk meg a kapukat. A Bálna Bélát még csak négyszer játszottuk, de az új évadot ezzel kezdjük. Mind a 3 új előadást tovább visszük, szeretnénk minél többször játszani, de a nézők kérésére felújítjuk, és újra műsorra tűzzük Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel… című betlehemes játékunkat is – magyarázta Péter Orsolya. A társulat vezetője szerint az évad első felére a turnék, a kiszállások és a fesztiválokon való részvétel volt jellemző, ugyanis a bábstúdió felújítási munkálatai miatt a székhelyen nem volt játéklehetőség. Az évad második fele az alkotófolyamatok időszaka volt.
– Nagy elégtétel volt számunkra, hogy szeptember 17–23. között a rozsnyói Meseszínház meghívására, a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, hat felvidéki településen: Rozsnyón, Buzitán, Feleden, Pelsőcön, Várhosszúréten és Tornalján játszhattunk olyan magyar gyerekeknek, akikhez ritkán jut el magyar bábtársulat – tette hozzá.
Októberben három előadással vettek részt a III. Fux Feszt – az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján, ahol A rest legényről című előadás elnyerte a legjobb látványért járó Fux Pál díjat. Az előadás díszlet-, jelmez és bábtervezője: Simó Enikő.
– A Cimborák Bábszínház az évad során 90 előadást játszott 7287 nézőnek, ebből 55 előadást a sepsiszentgyörgyi közönségnek, valamint 35 vendégjátékot turnékon, fesztiválokon és különböző meghívásoknak eleget téve. A bábtársulat 24 vendégelőadást szervezett, közel 2950 helyi nézőnek, köztük Écsi Gyöngyi előadásai (az Angyalbárányok és a Teremtésmese), a MárkusZínház játszószínháza vagy a Hős Miklós bábjátéka, de a szatmárnémeti Brighella Társulat Mosó Masa Mosodája is igencsak közkedvelt előadások voltak– sorolta a társulatvezető. Az alkotómunka folytatódik, a körülményekhez, az igényekhez igazodva tervezik a következő évad új előadásait.
– Az elmúlt két évben, a játéktér hiánya miatt kissé elhanyagoltuk a sepsiszentgyörgyi közönséget, ezért a következő évadban rájuk szeretnénk fókuszálni. Előadásaink zömének olyan a technikai része, hogy nem lehet mozgatni, ezért arra bátorítjuk a környékbeli nézőinket, hogy jöjjenek be a megyeszékhelyre. Célunk, hogy meglévő előadásainkat minél szélesebb közönséghez eljussunk és a környezetünkben minél inkább tudatosítsuk, hogy a bábszínház nem korfüggő, hanem különálló műfaj, amely kicsiknek és felnőtteknek egyaránt javallott, mondta Péter Orsolya.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.