Felhívás!

Értékőrző óvodások

Kedden, március 6-án szervezték meg a Pinocchio Napközi Otthonban a Dalos madár, kis pacsirta című népdalvetélkedő, melyen részt vettek a módszertani műhelyhez tartozó óvodák gyermekei: a Pinocchio Napközi Otthonból 6, a Hófehérke Napközi Otthonból 6, a kökösi óvodából pedig 2 gyerek nevezett be a megmérettetésre.

A nevelési projekt keretében megszervezett népdalvetélkedő célja, hogy gyermekeink a népdalok által ismerjék meg jobban népünk múltját, örökségét. Az óvodai nevelésben feladatunknak és kötelességünknek tartjuk a gyermekekben felkelteni a népdalok iránti érdeklődést, felhívni figyelmüket arra, hogy a népdalokat értékes kincsként őrizzék, és adják tovább.

Az óvodában szerzett zenei alapok mély nyomokat hagynak a gyerekben, amelyek aztán érett korban válnak igazi szellemi tulajdonná. A még érintetlen gyermeki lélek fogékonyabb, nyitottabb a „tiszta forrásból” merített népzenei kultúra befogadására. A népdal érzelmeket és tudást közvetít, ami által éneklője érzelmileg is gazdagodik. Ezt tükrözte a rendezvény hangulata, a jelenlévő gyermekek teljesítménye és lelkesedése.

Az elbíráló bizottság zeneszakos tanárai támogatják, és jó ötletnek tartják az ilyen jellegű kezdeményezést már óvodás korban, hiszen az éneklés egy tehetség, és ezt a tehetséget meg kell mutatniuk a gyermekeknek.

A nevelési projekt folytatásaként a jövő tanévben is megszervezzük a Dalos madár, kis pacsirta népdalvetélkedőt, arra buzdítva az óvodapedagógusokat, hogy minél több gyerekkel vegyenek részt ilyen jellegű rendezvényeken, hiszen Kodályt idézve: „a népdal is minél többeké lesz, annál nagyobb lesz a világító és melegítő ereje”.

Szilvási Melinda óvodavezető

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.