Értékek ajándékba

Nehéz, mondhatni lehetetlen közhelyek nélkül írni a kézdivásárhelyi Vackor Napközi Otthon kedd esti ünnepváró rendezvényéről: képzeljenek el több tucat, örömtől ragyogó arcocskát, amint a Boldog Özséb templomot megtöltik élettel, teljes szívből énekelnek, szavalnak, a szülők, családtagok büszkén figyelő tekintetét keresik. Ugye, hogy nem könnyű?

Meghitt, szívmelengető, összekovácsoló élmény – igazi ünnepre hangolódás volt. Nem szokatlan mindez a „vackorosok” számára, hiszen minden évben különlegessé teszik ezt az alkalmat az óvónők, ezúttal is sikerült emlékezetes estével megajándékozniuk.

Bakó Fazakas Zsuzsa és Lázár Edit (kis csoport), Csiszár Katalin és Fejér Réka (vegyes csoport), Csekme Noémi és Bimbó Zita (középső csoport), Kiss Szidónia és Keresztessy Katalin (nagy csoport) valós értéket vitt a műsorba, amelyben négy ünnepkört jártak körbe, megelevenedett a szentcsalád-járás, a betlehemezés, a regőlés és a háromkirály-járás. Ezek a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó népszokások mára már nem sok helyen maradtak fenn, az első az adventi időszakhoz tartozik, házról házra vitték a szent család képét és imádkoztak. A betlehemezés ismertebb hagyomány egyik legrégebbi népszokásunk, karácsony első, másod- és harmadnapján előadott többszereplős dramatikus játék. A regőlés karácsony másnapjától január 6-ig volt jellemző, amikor a regősök járták a falut, és minden háznál regőséneket énekeltek. A háromkirály-járás újév napjától vízkeresztig tartott, jellegzetes viselete díszes papírsüveg, fontos kelléke a kiugratható szerkezetre szerelt csillag.

Ha csak pár sor, néhány dallam megmarad a kicsik szívében, máris kaptak egy kis követ ahhoz, hogy értékeinkből majd építkezni tudjanak. Itt meg kell említenünk a zenészeket is, akik valóban élővé tették a műsort!

A Vackorba járó gyerekek szüleinek nevében köszönjük, hogy egész évben szeretetet, gondoskodást, tanítást, nevelést (!) kapnak a számunkra legfontosabbak, és biztonságban tudhatjuk őket egy nagy családban a nap azon részében, amikor nincsenek velünk. Köszönjük a pedagógusoknak, a dadáknak, a konyhai, adminisztratív és egészségügyi személyzetnek és mindenkinek, aki nap mint nap megteremti ezeket a feltételeket.

Áldott ünnepeket, kikapcsolódást és – bizony – kevesebb gyerekzsivajt kívánunk mindannyiuknak a vakációban.

(f)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.