Felhívás!

Előkészítő osztályos versmondó

Előkészítő osztályos versmondó Cseperedő

Hencs Andrea, a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola előkészítős kisdiákja, a Vidám Versek Versmondó Verseny megyei szakaszán a korcsoportjában első díjat nyert, és továbbjutott az országos döntőbe.

Andrea egy tehetséges, vidám természetű kislány. Könnyen beilleszkedett az iskolai életbe és egészséges önbizalommal rendelkezik – jellemezte tanítványát Mántó Emese. A pedagógus szerint a kislány nagyon szereti a mesét, a verset, gazdag a szókincse, választékosan beszél, jó a memóriája, ezért nehézség nélkül sajátítja el a szöveget. Öröm vele dolgozni, tette hozzá a tanítónő.

Hencs Andrea előkészítő osztályosként első alkalommal vett részt a Vidám Versek Versmondó Versenyen, ahol kifejező előadásmódjával, szép, hangsúlyos beszédével elnyerte a zsűri tetszését.

– Természetesen nagyon boldogok voltunk az eredményhirdetéskor, erre a díjra nem számítottunk, csak titkon reméltük – mondta mosolyogva a pedagógus.

A felkészülést nagyon komolyan veszi mind a tanítvány, mind a tanító. Legalább egy hónappal a verseny időpontja előtt kiválasztják a verset, megbeszélik, majd kezdődik a tanulási folyamat.

– Választok 3-4, a korának és személyiségének megfelelő verset, amelyet bemutatok Andreának, majd ő dönt, hogy melyiket szeretné megtanulni. Elsősorban megbeszéljük, hogy tulajdonképpen miről szól a vers, milyen érzelmeket ébreszt benne, majd az előadásmódot beszéljük meg. Általában részekre bontjuk a verset, és úgy tanuljuk. Ebben segítségemre van Andrea anyukája is. Nem kell túl sokat gyakoroljuk, inkább időre van szüksége, amíg megérik a vers az előadásra – tette hozzá Emese.

Mint elmondta, nem a nyerés, vagy a díjszerzés az elsődleges cél. Diákjainak a versenyek előtt azt tanácsolja, hogy érezzék jól magukat, ne izguljanak, hanem arra gondoljanak, hogy már azzal sokat nyernek, hogy részt vesznek egy megmérettetésen, hasonló korú gyerekekkel találkoznak, őket is meghallgatják és ezzel párhuzamosan új versekkel, mesékkel gazdagodnak.

– Számomra mindannyian nyertesek, díjjal vagy anélkül, mert többet dolgoznak és bátorságot mutatnak azzal, hogy vállalják a részvételt – emelte ki. Meglátása szerint a versmondáshoz tehetség is kell, amivel Andrea rendelkezik. Felkészülés után csak bátorítani és biztatni szokta a kislányt. Aki – bár nem jellemző a lámpaláz – a legutóbbi versenyen egy kicsit meglepettnek tűnt, de ez szerencsére hamar elmúlt.

Az országos szintű verseny egy újabb kihívás, a kislánynak pedig lehetőség tehetsége megmutatására.

– Nem gondolunk a győzelemre, nem az a hajtóerő. Úgy kezelem, mint egy újabb kihívást, a gyereknek meg élményekben gazdag tapasztalatszerzést – összegezte a pedagógus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.