Felhívás!

Elmaradt az eljegyzés

Elmaradt az eljegyzés Cseperedő

A népi hagyomány szerint június 29-e, Péter, Pál napja az aratás kezdete, és egyben a gólyafiókák gyűrűzésének a befejezése. Ekkorra a gólyafészkeknél szemmel látható változások állnak be, a gólyafiókák már állnak a fészekben, így várják a szüleiket, hogy hozzák a táplálékot.

A fiókák háromhetes korukig állandó felügyelet alatt vannak, az egyik szülő őrködik, míg a másik a mezőn gyűjti a táplálékot. Három hét után megszűnik az őrt állás, és mindkét szülő táplálék után kutat. És bizony, ahol négy-öt fióka nevelkedik, ott a gólyaszülőknek nincs megállás, napestig kell hordaniuk az eledelt.

Oltszemen a bekamerázott fészeknél már második éve meghiúsult a fiókák nevelése. Tavaly az esőzések miatt pusztultak el a fiókák, idén a két tojásból egy fióka kelt ki, és azzal is a vihar, a vele járó lehűlés, eső végzett. Pedig már abban reménykedtünk, hogy egy késői költésnek, fiókanevelésnek és sikeres őszi vándorútnak leszünk a szemtanúi. Ugyanis Ottó és Fanni, a bekamerázott gólyafészek lakói, mintha megérezték volna kívánságunkat, amit a Sepsi Rádióban többször is hangoztattunk, késői költésbe kezdtek. A fióka június 14-én kelt ki a tojásból, egyedül lévén a fészekben, nagy eséllyel indult az életnek, a növekedésnek. Más gólyafészekben már szárnyukat próbálgatták ekkorra a fiókák, de bíztunk abban, hogy neki is sikerülni fog. Sajnos, elmaradt idén is a fiókagyűrűzés.

Ez az eset is igazolja, hogy mennyire veszélyeztetett a faj, mert nem csak hogy számos fészekben évente meghiúsul a költés, de a hosszú vándorút is megtizedeli az állományt. Európa szinten csökken a fehér gólyák száma, nálunk, Háromszéken (a sorozatos tragédiák mellett) még stabilnak mondható az állomány, és örömmel vettük tudomásul, hogy Sepsiszentgyörgyön két új gólyafészek épült, egyikben fiókák is nevelkednek.

Kelemen László

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.