Felhívás!

Elismert fuvolista

Elismert fuvolista Cseperedő

Máthé Izabella a Plugor Sándor Művészeti Líceum tizenkettedik osztályos diákja, kiváló fuvolista, aki az elmúlt években több országos és nemzetközi versenyen, olimpiászon szerzett elismerést. Legutóbb az országos hangszerolimpiászon dicséretben részesült. A zenéről, a sikerről és a tervekről beszélgettünk a diáklánnyal és felkészítő tanárával, Császár Katalinnal.

– Az életembe nagyon hirtelen csöppent be a zenetanulás, hiszen egy táborban ismerkedtem meg a tanárnőmmel, amikor én még furulyáztam és nem is gondolkodtam azon, hogy a zene felé kacsingassak. Pár év furulyajáték után, negyedikben kezdtem el végül fuvolát tanulni. Igazából, amikor rákérdeznek, hogy miért választottam ezt a hangszert, mindig azt válaszolom, hogy a hangszer választott engem és nem pedig fordítva. Én még soha nem éreztem azt, hogy ráuntam, meguntam volna, mert ez egy rettentően gazdag világ és olyan művészet, amely nagyon színes, tele lehetőségekkel és ebben érzem magam leginkább otthon – mesélte Izabella.

– Tehetséges, megbízható, határozott, szorgalmas, individualista, amiben sok lehetőség rejlik. Önmaga felé szakmai téren komoly elvárásokat támaszt, és ebből a szakma iránti erős motiváltsága tükröződik. Rendkívüli jó tanítvány, szerénység, alázatosság, elhivatottság jellemzi – mondta tanítványáról Császár Katalin.

A versenyekben lehetőségeket látnak, kihívást a fejlődésre.

– Az elmúlt nehéz időszak lehetőségeire visszatekintve, (vírus, online tanítás) gazdag eredményeket értünk el. Izabella a megyei és területi hangszerversenyeken mindig 100 pontos I. díjban részesült a kilenc év alatt, a nemzetközi versenyeken is számos I. díjjal jutalmazták. Részt vettünk a Virtuózok Magyar Televízió komolyzenei tehetségkutató verseny 2017-es évadában, ahol a középdöntőig jutottunk el, nagy kihívás, tapasztalatszerzés volt mindkettőnk számára. A versenyeken kívül számos audíción, kamarazene-régi zene fesztiválon, kurzusukon bővítette szakmai tapasztalatát. Szakmai alázatát és hivatásszeretetét ki lehet emelni, amire a jövőben mindenképp tud építeni – tette hozzá a pedagógus.

– A hétvégén is megrendezésre kerül egy verseny, amelyen részt fogok venni, éppen erre készülök most. Minden díjamra büszke vagyok, de talán számomra a legemlékezetesebb, és amire a legbüszkébb vagyok, a Virtuózok Magyar Tehetségkutatóban elért eredményem. Életem egyik legnagyobb élményeként maradt meg számomra és egy nagy fordulópontot jelent. Alapjáraton soha nem a díjra készülünk, hanem arra törekszünk, hogy saját magunknak megfeleljünk és bizonyítsunk. Persze a díjak motivációnak hatnak és nem utolsó sorban visszaigazolást is jelentenek, hogy jó úton haladunk. A versenyek tapasztalatszerzéssel is járnak és mindig kihívás elé állítanak, ami véleményem szerint szükséges, hogy motiváltak legyünk, és hogy fejlődjünk – emelte ki a végzős középiskolás.

Meglátása szerint a tehetség nem elég ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, hiszen rengeteg tényező befolyásolja ezt.

– Nyilván előny, ha valaki tehetséges, de szükséges az ambíció, az akarat és a befogadókészség is a fejlődésünkhöz. Legfontosabb mégis a rengeteg alázatos munka és a gyakorlás. A siker egy cél elérését foglalja magába. Szerintem mindig ki kell tűzzünk különböző kisebb célokat magunknak, amelyeket ha elérünk, sikerélményben lesz részünk. Mindazonáltal persze sikeresnek érezzük magunkat, ha elismernek bennünket. Kiskorom óta színpadon vagyok, de az egyik legnagyobb ellenségem mégis a lámpaláz volt. Szerencsére most már egyre jobban kezelni tudom és igyekszem, hogy ne befolyásolja a teljesítményemet – emelte ki.

Végzős diákként érettségire és felvételire, ugyanakkor számos koncertre és fellépésre készül. Kevés szabadidejét olvasással vagy a barátaival tölti.

– Mindenképp ezen a területen szeretnék tovább haladni és elhelyezkedni. A brassói egyetem zene szakán szeretném folytatni tanulmányaimat. Pontos terveim nincsenek, hogy pedagógus, vagy szólista szeretnék-e lenni, egyik lehetőséget sem elvetve, mindet kihasználva szeretném elvégezni az egyetemet, majd közben pedig alakul az életem – summázta Izabella.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.