Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elek apó hagyatéka tovább él

Elek apó hagyatéka tovább él Cseperedő

Színes programokkal, spontán meseolvasással, vetítéssel ünnepelték Sepsiszentgyörgyön pénteken, szeptember 30-án a magyar népmese napját. A 163 éve született nagy mesemondó, Benedek Elek előtt tisztelegtek rendhagyó irodalomórákkal, rendezvényekkel. Az eseménysorozatba bekapcsolódtak a helyi iskolák, közösségek és színészek is. Kis és nagy diákok vitték el a népmese morzsáit a különböző helyszínekre.

Hirdetés
Hirdetés

A Székely Mikó Kollégiumban egész napos eseménysorozattal ünnepelték a magyar népmese napját, a kisdiákok és a nagyobbak egyaránt különböző tevékenységekben vettek részt az iskola könyvtárának szervezésében. Elek apó házának és kertjének varázslatos világába látogathattak el a negyedikes tanulók, az online beszélgetéssel és sétával összekötött találkozón, amelyen Bíró Boróka, az író ükunokája kalauzolta a kisdiákokat. Ismertette Benedek Elek életét, írói munkásságát, családi életét. Érdekességeket is megosztott a mesemondó életéből: így megtudhatták, hogy Benedek Elek fedezte fel Dsida Jenőt, aki először Elek apónak küldte el verseit, írásait, de azt is elmagyarázta, hogy az író legtöbb leszármazottja Budapesten él, hiszen ott éltek a fiai: Benedek Marcell és Benedek István, illetve azok a leszármazottak, akik Székelyföldön, Kisbaconban élnek, anyai ágról rokonai az írónak, így már nem viselik a Benedek nevet. Azt is elmondta, a faluban ennek ellenére nagyon sok Benedek családnevű személy él, de nem rokonok az íróval, vagy csak nagyon távoli szálat lehet felfedezni.

Bíró Boróka azt is elárulta, hogy a Székely Mikó Kollégium létrejötte éppen egyidős az íróval, ugyanis az iskolát is 1859-ben alapították. A beszélgetést követően bemutatta az emlékház parkját, kertjét is, amelybe több ezer növényt ültetett el Benedek Elek, többek között almafákat is, amelyek gyümölcsét a gyerekek is megkóstolhatták egy ajándékdobozból.

A Forreiter Csilla könyvtáros által szervezett programsorozat ezzel nem ért véget, az iskola hatodikos diákjai is készültek a népmese napjára, ők elvándoroltak az elemisekhez, ahol mesejátékot adtak elő, feldolgozva egy Benedek Elek-mesét. A Terülj, terülj asztalkám, adj aranyat csacsikám, ki a zsákból botocskám! című mesét nagy örömmel fogadták az alsó tagozatos osztályokban, ahol egyébként szintén a népmese köré épültek a foglalkozások.

A magyar népmese napját ünnepelték a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban is, egész hetes irodalmi projekt keretében. A diákok meserészeket dramatizáltak, improvizált párbeszéd-versenyt szerveztek közösen a Bod Péter Megyei Könyvtárral, majd a diákok vittek mesetarisznyát a különböző osztályokba. A könyvtár gyerekrészlegén a mesehallgatás után hétköznapi tárgyakkal igyekeztek megmenteni a gyerekek a világot, felruházva azokat varázserővel. Végül egy rögtönzött örömzenéléssel búcsúztak.

A Mikes Kelemen Főgimnáziumban is a népmese köré épültek a tevékenységek, a magyar népmese napja alkalmából Fésüs Csanád, az iskola ötödikes tanulója Elek apó házában mesét olvasott fel. A Mesemorzsák címet viselő videók, amelyek egy-egy mesét mutatnak be az emlékház különböző helyszínein, elérhetőek a videómegosztó csatornán, és több osztályban lejátszották pénteken az iskolákban. A tanítónők egész nap a népmesével kapcsolatos programokat szerveztek, a meseolvasás mellett volt bábjáték, filmvetítés, rajzverseny és előadás is a szülőknek. Mint mondták, ez a nap különleges minden magyar gyermek számára, hiszen a népmesék képi világa és nyelvezete nagyban segíti a gyerekek ragaszkodását az anyanyelvhez, fejleszti beszédkészségüket és fantáziavilágukat.

Ugyanakkor az iskolásokat a Cimborák Bábszínház és a Guzsalyas Alapítvány munkatársai is meglepték. A színészek népmesét olvastak a gyerekeknek, de nemcsak az iskolásokban, hanem Sepsiszentgyörgy különböző helyszínein is felbukkantak és mesét olvastak a sétáló vagy éppen dolgozó vagy edző embereknek. Hétvégén a 2021-es Csillagszemű rajzpályázat díjazottjainak szabadtéri kiállítására is sor került, amely október végéig tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön, az Erzsébet Park felső sétányán. Benedek Elek születésnapján az emlékházat ingyenesen látogathatták az érdeklődők, akik élőszavas mesemondást hallgathattak, valamint rajzverseny-díjazás is szerepelt a programban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük