Felhívás!

Együtt a természetért!

Együtt a természetért! Cseperedő

Lezárult a Hófehérke és a Gulliver Napközi Otthonok Együtt a természetért nevet viselő közös projektjének két évre tervezett, tartalmas foglalkozásokban bővelkedő színes időszaka. A nevelési terv ötletét a környezetszennyezés, természetrombolás és az óvodai környezeti nevelés követelményrendszerében nyomatékosított szemléletformálás hívta életre, és a Bagolyszárnyakon a környezetünkért jelmondatunk által meghatározott állásfoglalásunk kísérte végig.

 

Tamás Réka és Bugár Adrienn biológusok, a Vinca Minor Egyesület munkatársainak foglalkozásai tették színesebbé a tapasztalati tanulásra épített projekt tevékenységeit.

Az állatok világnapja keretén belül a Gulliver Napközi Otthonban sor került egy háromhetes Teknősbéka projektre, mely során a gyermekek megismerhették a közvetlen környezetünkben élő teknősbékák fajtáit, élőhelyét és életmódját. Ugyanakkor a gyermekek megírták az óvoda teknősbékacsaládjának történeteit, majd a Büdös-kút adott helyet a teknősök névadási ünnepségének.

A víz világnapja alkalmával a Hófehérke Napközi Otthonba látogatott Dönci, a Vinca Minor Egyesület kabalaállata, aki hasznos információkat osztott meg a vízi állatok életmódjáról, sajátos szokásairól, majd a vizes kísérletezés után ki-ki elkészítette a kívánságot teljesítő aranyhalát. Szintén a víz világnapja adott lehetőséget a lengőfirka technikáját alkalmazó, Csodálatos vízi világ című városi rajzpályázat megszervezésére a Hófehérke-óvodába, amelyre hét megyeszékhelyi óvoda kis alkotóitól érkeztek pályamunkák. Ezt követte második évben a Varázsmadaraink című megyei rajzpályázat, melyre a megye 34 óvodájából 183 márványtechnikával készült alkotás érkezett.

A föld napján, az összetartozás jegyében ültetett „Barátságfákat” ma is lelkesen gondozzák kis környezetvédőink. A Székely Nemzeti Múzeum adott otthont több bemutató hasonló jellegű interaktív tevékenységnek, melyek során a madarak és erdei állatok világának érdekességeit fedezhettük fel Bartha Zonga múzeumpedagógus segítségével. A kétéves periódust a Gulliver Napközi Otthon az „Érzékek zöld ösvényének” bebarangolása és felfedezése zárta. Tevékenységeink sikeressége és eredményessége folytatásra sarkall. Megtapasztalván ezen tudatosító tevékenységek eredményességét és a gyermekek pozitív hozzáállását, hisszük, hogy további közös tevékenységeink hatékonyan hozzájárulnak a gyermekek környezettudatos magatartásának kialakításához. Ősszel a Hófehérke Napközi Otthon „Ágas-bogas tanösvénye” várja, hogy titkait feltárja a kíváncsi gyermekcsapat.

(A projekt felelősei: Bedőházi Emese Aranka, Bartos Laura Dóra, Kádár Noémi Márta és Szőcs Mónika)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.