Díjazott kisdiákok

Díjazott kisdiákok Cseperedő

A kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra, beleértve hatalmas és értékes népdalkincsünk megismertetését, népszerűsítését és továbbörökítését. Lelkes pedagógusok segítik, támogatják a gyerekeket tehetségük kibontakoztatásában, lehetőséget teremtve tudásuk bemutatására. Minden alkalmat kihasználnak, vetélkedőkre viszik el tanítványaikat. A kitartás, a befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét. Legutóbb a 17. Tiszta forrás népdalvetélkedőre benevezett öt kisdiákból hármat díjaztak.

 

Pap Anna előkészítő osztályos kisdiák első alkalommal vett részt a megyei rangú megmérettetésen, és tisztán csengő hangjával elvarázsolta a hallgatóságot, amit a zsűri első díjjal jutalmazott.

– Születése óta jelen van az életében a zene, rengeteg mondókát, gyerekdalt, népdalt hallgatott népszerű előadók felvételeiről. Gyerekkoncerteken, bábszínházi, színházi előadásokon mindig részt vett. Óvodás korától néptáncot tanul, ott is kapcsolatba került a népdallal. Népdaltáborban is volt a nyáron, idéntől pedig népdalcsoportba jár énekelni. Nagyon szeret énekelni, a hallása, énekhangja a fent említett tevékenységek hatására fejlődött ki. Nagyon jó memóriája van, gyorsan tanul szöveget, dallamot is. Nagyon figyelmes, jól tud koncentrálni, és örömmel gyakorol. Fáradhatatlanul ismételte a versenyre előkészített dalokat. A verseny kiírása után naponta gyakoroltunk. Ez a helyezés nagyon motiváló számára – mondta Füleki Katalin tanítónő.

A negyedikes Finta Fruzsina és Török Szende egy nagyon erős mezőnyben versenyeztek. Több népdalversenyen bizonyítottak, most Fruzsina a harmadik helyen végzett, és továbbjutott a székelyföldi döntőre, míg Szende dicséretben részesült, és a Kovászna megyének fenntartott helyek számától függően ő is meghívást kaphat a rangos megmérettetésre. Mindketten nagyon sok népdalt tudnak, sokat énekelnek, az osztály népdalcsoportjában biztos, tiszta hangjukkal segítik a többieket.

– Sokat énekelünk az osztályban, nagyon sok fellépésen veszünk részt. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyéni szereplések is a lehető legjobban sikerüljenek. Nagyon sok munka van benne, rengeteget kell gyakorolni a nagyon jó teljesítmény elérése érdekében. A hozzáállásuk, a komolyságuk, munkájuk példaértékű – fogalmazott a pedagógus.

A szintén negyedikes Jakab Beatrix és Timár Szende is tisztességgel helyt álltak. A verseny magas színvonalát jelzi, hogy az előkészítő, első és másodikos tanulók öt, a 3–5. osztályos gyerekek tíz, míg az 6–12. osztályos diákok 20 népdallal készülnek a megmérettetésre, melyből egyet szabadon választanak, egyet pedig a zsűri kérésére adnak elő. A 4–12. osztályosok díjazottjai meghívást kaptak a székelyföldi döntőre, amelyet jövő tavasszal szerveznek meg. Ezen a rendezvényen Kovászna, Hargita és Maros megyékből gyűlnek össze a legtehetségesebb népdalénekesek, és ismét megcsillogtathatják tehetségüket. A döntő helyszínéről később értesítenek a szervezők.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.