Felhívás!

Diákok határok nélkül

Diákok határok nélkül Cseperedő

Negyvenhét éves kapcsolatápolás céljával érkezett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákkórusa Pécsre, a Határtalanul című pályázat eredményeként, amely során a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákkórusának őszi látogatását viszonozta. Bár a naptár március elejét jelzett, az időjárás még zord telet mutatott, így fagyos, havas idő tette kalandosabbá az utazásunkat.

 

Diákjaink nagy része még nem járt Pécsen, ezért már az első napot városismertetéssel kezdtük Mucsiné Horváth Gabriella iskolatitkár vezetésével, aki a teljes Határtalanul projekt „mozgatórugója” és lebonyolítója is volt egyben. Bár iskolánk már több alkalommal részt vett ebben a projektben, az idén a különlegessége az volt, hogy téli hótakaróval borítva is meglátogathattuk Pécset.

A következő napon Siklósra látogattunk, itt első sétánk természetszerűen a várba vezetett, ahol A Tenkes kapitánya című filmet is forgatták. Ehhez kapcsolódott a várban található panoptikum is, de ezen kívül még számos látnivalóban gyönyörködhettünk, és diákjaink magukra is öltötték a korabeli katonai viseletet. Napunk második felében a siklósi wellnessközpontban felejthetetlen szórakozásban volt részünk, és élményünket még inkább fokozta a fürdőruhás ebéd, míg kint mesésen havazott. A szórakoztató hétvége után a következő hetet a Leőwey Klára Gimnázium meglátogatásával kezdtük, itt diákjaink matek, angol, kémia, stb. tanórákra látogattak el, megismerkedve az anyaországi oktatás sajátosságaival.

Kirándulásunk fénypontját a hétfőn délután rendezett ünnepi műsor jelentette. Ez alkalommal Dombora Anna zenetanárnő irányításával és Tókos Ibolya magyartanárnő közreműködésével, diákjaink nagy sikernek örvendő ünnepi műsort mutattak be, amely során elhangzott Leőwey Klára A két testvér börtön című egyetlen verse is, valamint a legényeink verbunkos tánctudásukat is megcsillogtatták. Műsorunk a népes közönség több résztvevőjének is könnyet csalogatott a szemébe, és mi is egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Zárásként a mikós és leőweys diákok, Dombora Anna zenetanárnő vezetésével, közösen adták elő a Republic együttes Ezt a földet választottam című dalát. Az est folytatásában a vendégfogadó diákok szervezésében diákjaink egy remek buliban szórakozhattak a leőweys diákokkal közösen, míg a mikós tanárokat a leőweys pedagógusok részesítették vendégszeretetükben, amely során felelevenítettük a közös ismerősöket és emlékeket.

A négy nap során gyakran elhangzott Péter Albert és Albert Ernő nyugdíjas pedagógusok neve, akiknek köszönhetően ezelőtt 47 évvel elkezdődött ez a testvérkapcsolat, ami azóta is lelkes támogatásnak örvend dr. Zalatnay Szabolcs, a Leőwey Klára-iskola igazgatójának, valamint Kubánda Miklós, a Székely Mikó Kollégium igazgatóhelyettesének köszönhetően. Úgy gondolom, hogy ez a projekt egy életre szóló élménnyel gazdagította a résztvevő diákokat, akik zenei adottságaiknak és munkájuknak köszönhetően a diákkórus tagjai lehetnek.

Dr. Kinda Eleonóra kísérő tanár

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.